TOP 20 Majandustoimetuse kõige loetumad lood aastal 2021: palju rohkem kui ainult koroona

PM Majandus
Copy
Aasta 2021.
Aasta 2021. Foto: engin akyurt / Unsplash

Siin on Postimehe majandustoimetuse 2021. aastal enim lugejate tähelepanu pälvinud lood. Ja need ei räägi sugugi ainult koroonast ning piirangutest. 

1. Eesti läheb neljapäevast lukku

Covid-19 ning sellega seotud piirangud kummitasid eestimaalasi ka kogu selle aasta. Kui vahepeal oli lootus, et ehk olukord paraneb, siis 8. märtsi «Aktuaalse kaamera» otse-eetris luges peaminister Kaja Kallas ette uued piirangud, mis elu seisma panid.

 Ahi. Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane
 Ahi. Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane Foto: Arvo Meeks

2. Riik meelitab rahaga koduomanikke ahjuküttest loobuma

Suhteliselt pika kütteperioodi tõttu on ahjude kütmisel väga suur mõju õhukvaliteedile ning selle kaudu inimeste tervisele. Seetõttu hakkab riik tuleval aastal maksma toetust ahjuküttest loobujatele.

3. Kontrolli üle! Need on levinuimad vead, millega inimesed oma raha maksuametile jätavad

Tuludeklaratsiooni esitamisel tasub olla tähelepanelik ja hoolikalt üle kontrollida, kas oled kõik lubatud maksuvabastused kasutusele võtnud või annad kogemata raha tasuta riigile. Eelmisel aastal jäeti maksuameti kätte 11 miljonit eurot, mida inimestel oleks olnud õigus tagasi saada. Millised on levinumad vead?

Satelliidipilt: MV Ever Given Suessi kanalis.
Satelliidipilt: MV Ever Given Suessi kanalis. Foto: Scanpix/AP

4. Päästefirma juht: Suessi kanalis seisab suurem väljakutse veel ees

Kes võis arvata, et üks laev võib kogu majanduse peapeale pöörata. Aga just nii juhtus, kui konteinerlaev MV Ever Given Suessi kanali blokeeris ning laevaliikluse peatas . Kanalisulg põhjustas tohutu kaubaveoummiku, jättes üle 300 laeva Vahemerd Punase merega ühendava kanali otstesse ootele.

5. Tarbijaid ähvardavad taas tühjad poeriiulid

Nii Euroopat kui ka USAd ähvardab kõikvõimalike toodete nappus, alates spordikaupad kuni loomatoiduni. Selles pole – vähemalt esialgu – süüdi tarbijad, kes kaupu massiliselt kokku ostavad, vaid probleemid kaupade tootmise ja tarnimisega.

6. Kumb on olnud kasulikum – elektri börsipakett või fikseeritud hind?

Ajal, mil elektrit börsihinnaga ostjad katkuvad ahastuses juukseid, täheldavad fikseeritud paketi omanikud kergendusega, et tänu poole võrra langetatud võrgutasule on viimased elektriarved isegi madalamad kui mullu. Kumb on aga võitnud või kaotanud siis, kui võrrelda elektri fikseeritud hinda börsipaketiga aegade algusest ehk 2013. aastast, mil Eesti avatud energiaturule astus?

7. Luunja kurkide kasvatamisel kasutati keelatud aineid

Kodumaine toodang on hea ning pestitsiidivaba. See teadmine sai suure hoobi, kui PTA teatas, et Grüne Fee ehk Luunja kurkidest leiti Eestis keelatud taimekaitsevahendi jääke.

8. Covid-19 kõrval ähvardab maailma juba uus häda

Kevadel, mil tumedasse pandeemiataevasse tuli valguskiir ning ning kogu maailma tuli lootus Covid-19 pandeemiast vaktsiinidega võitu saada, hakkas aimu andma juba uus probleem. Just haavatavamate riikide valitsused ja majandused seisid silmitsi juba uue hädaga.

9. Ettevõtte juht: meie toode on nii kallis, et ma ei saa seda endale lubada

Kallite kõlaritega maailma tippu rebinud Estelonile andis just kriisiaeg uue tõuke: tõuke riskida, mis tõi omakorda kaasa hüppelise käibekasvu. «Kriis tõmbas meil kohe niimoodi jalad alt, et mõtlesime, et kuidas sellest välja tulla ja võidukalt välja tulla. Otsustasime, et kui olukord on nagunii halvasti, siis kas läheme [niisama põhja] või riskime ja investeerime suurelt,» rääkis ettevõtte juht Alissa Vassilkova.

10. Terviseamet sulgeb Elvis Braueri kohviku

MÉM Cafe'st sai justkui vastupanuliikumise sümbol. Terviseamet tegi reegleid eiranud kohvikut haldavale ettevõttele MEM Kohvikud ettekirjutuse Vana-Kalamaja tänaval asuva toitlustuskoha sulgemiseks, sest ettevõte eiras korduvalt valitsuse korraldusega kehtestatud kontrollinõudeid. Kohvikus keelati igasugune majandustegevus, sealhulgas kaasamüük.

11. Levinud pettus toitlustusäris jätab teenindajad rahata

Suvi tõi restoranide terrassid rahvast täis ja paraku oli nende seas ka inimesi, kes arve maksmata jätsid. Nii mitmedki restoranipidajad on kahju katma sundinud teenindajad. Meie seadused on siinkohal vägagi selged.

Wolti toidukuller, Tartu Ülikooli majandustudeng Marten Soeson laskumas Toomemäelt kesklinna, kus ootab kaasa võtmist ja kohale viimist järjekordne tellimus. FOTO:
Wolti toidukuller, Tartu Ülikooli majandustudeng Marten Soeson laskumas Toomemäelt kesklinna, kus ootab kaasa võtmist ja kohale viimist järjekordne tellimus. FOTO: Foto: Kristjan Teedema

12. Toidukuller teeb keskmisele palgatöötajale silmad ette

Vaba graafik ehk töötad millal tahad ja kui kaua tahad, lisaks pidev liikumine värskes õhus – pole ime, et järjekord neist, kes ihkavad hakata jalgrattaga toitu vedama, on veninud poole aasta pikkuseks. Ja tasu selle töö eest on muljetavaldav. 

2022.
2022. Foto: Shutterstock

13. Meid ootab revolutsioon: Saxo Bank avaldas 2022. aasta šokeerivad ennustused

Juba 19. korda avaldas Saxo Bank oma  šokeerivad prognoosid uueks aastaks. Nendes prognoosides juhib pank investorite tähelepanu mitte turu põhitrendidele (kuigi neid muidugi arvestatakse) vaid vähetõenäolisetele sündmustele ehk nn mustadele luikedele, mis nende toimumisel avaldaksid finantsturgudele märkimisväärset mõju. Mida siis 2022. aastal oodata on?

14. Magnetic MRO juhi hoiatus: meie hakkame peagi haiglaid koroonakolletega koormama

Tallinna lennujaama territooriumil lennukite hooldusega tegeleva Magnetic MRO tegevjuht Risto Mäeots tuli välja terava kriitikaga valitsuse aadressil. Magnetic MRO 400 töötajast on korraga tööl 150. Ja kuigi viiruse tõkestamiseks oli neil võetud ära kõik inimlikud tingimused, näiteks puhkeruum, siis oli viirus ikkagi ettevõttesse jõudnud ning esimene inimene vajas ka haiglaravi.

15. ​Töötajad kaebavad tuntud restoraniketi peale

Töötajad süüdistasid populaarset pererestoraniketti puhkusetasude maksmata jätmises, ebaviisakas suhtumises töötajatesse ning halvas hügieenis. Ettevõtte esindaja sõnul on keeruline olukord toitlustuses tekkinud palju arusaamatusi tööandjate ja töötajate vahel. Tema sõnul töötajad tihti ei mõista tööandja olukorda, kus käive on langenud ja riigitoetused ebakindlad.

«Võib ju juhtuda, et ei tulegi aega «pärast kriisi». Vaikselt harjume, et viiruseid on meie ümber rohkem kui kunagi varem ning elu ei ole enam nii turvaline,» arutleb Toomas Annus
«Võib ju juhtuda, et ei tulegi aega «pärast kriisi». Vaikselt harjume, et viiruseid on meie ümber rohkem kui kunagi varem ning elu ei ole enam nii turvaline,» arutleb Toomas Annus Foto: Tairo Lutter

16. Pikk usutlus Toomas Annusega: suurärimees tahab pensionile

Eesti ühe tuntuma ettevõtte Merko suuromanik Toomas Annus tõdes Postimehele antud usutluses: «…aga tuleviku osas olen pigem pessimistlik. Mitte üksnes Eesti, vaid kogu Euroopa tuleviku osas. Eks see kõik meenutab natuke Rooma riigi hukku.»

17. Puhastusettevõte SOL peab 150 kliendi lepingu üles ütlema

Väiksemad ärid peavad inflatsiooni ajal kulu kokkuhoidmiseks ise koristama hakkama, ütles SOL Balticsi juht Rinel Pius. Töötajaid lihtsalt ei ole. Veel kevadel otsis puhastusfirma 15 uut töötajat, nüüd on puudu juba 70.

18. Varusid jagub ainult paariks nädalaks: Euroopat ähvardab uus toorainekriis

Tööstusettevõtted – aga mitte ainult – võitlevad juba kuid ülikiire hinnatõusuga. Nüüd on Euroopas tekkinud uus probleem: isegi kui raha oleks, siis üks tooraine hakkab lihtsalt otsa saama.

19. Kersti Krachti kohtuvaidluses tuli uus otsus

Tallinna ringkonnakohus langetas otsuse ligi kümnendi väldanud üürivaidluse saagas. Kersti Krachti firmad OÜ Kermon ja OÜ Kermon Hekta on alates 2013. aastas kohtus Astro Vara OÜ-ga kohtus vaielnud. Tüli puudutab möödunud kümnendi alguses tekkinud olukorda, kus Astro Vara heitis Kermoni tolle Pirital üüritud asunud ruumidest välja.

20. Valitsus kaalub toetada inimesi, kelle netosissetulek on alla 1052 euro

Energiahindade hüppeline tõus on rõhuv ning arved võtavad väga paljud pered hingetuks. Valitsus peab abikäe osutama ning inimesi arvete tasumisel aitama. Lahenduste leidmine ei olnud koalitsioonipartnerite erimeelsuste tõttu lihtne. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles