Varusid jagub ainult paariks nädalaks: Euroopat ähvardab uus toorainekriis (14)

Liina Laks
, reporter
Copy
Bentley tehas Suurbritannias
Bentley tehas Suurbritannias Foto: Imago Stock&people/imago-images/Scanpix

Tööstusettevõtted – aga mitte ainult – võitlevad juba kuid ülikiire hinnatõusuga. Nüüd on Euroopas tekkinud uus probleem: isegi kui raha oleks, siis üks tooraine hakkab lihtsalt otsa saama.

Kui veel mõni kuu tagasi oli Euroopa tööstusettevõtetel suus kiibikriis, siis nüüd on probleem jõudnud teiste tooraineteni. Nimelt on otsakorrale jõudmas Euroopa alumiiniumivarud. Alates märtsikuust on Euroopa varud Handelsblatti andmetel poole väiksemaks sulanud ning tagesschau.de-ga rääkinud analüütikud ütlesid, et varusid jagub praeguse seisuga ainult selle aasta novembri lõpuni. «See on hiiglaslik probleem, mille ees me seisame,» ütles Saksamaa alumiiniumitööstuse liidu juht Tim Stappen. Alumiiniumit kasutatakse valdavalt elektroonikas, meditsiini-, lennu- ja autotööstuses, kus see on ülivajalik tooraine ning see on pannud Euroopa juhid murelikult häält tõstma.

Neljapäeval toimunud Euroopa juhtide kohtumisel tõstatasid mitmed riigipead probleemi, sealjuures olid Politico andmeil kõige kriitilisemad Saksamaa kantsler Angela Merkel ning Tšehhi valitsusjuht Andrej Babiš – mõlemas riigis on autotööstusel majanduses väga suur roll.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles