TOP20 2023. aasta lugejate lemmikud tarbijalood: liikluskindlustuse muudatus, lotovõit ja klientide tüssamised

Tarbija24
Copy
Toidukorv
Toidukorv Foto: Arvo Meeks, Valgamaalane

Siin on 2023. aastal enim tähelepanu pälvinud tarbijalood.

1. Alates juunist tuleb liikluskindlustuses oluline muudatus

Liikluskindlustuse Fond (LKF) tegi kindlustustingimustesse muudatused, mille kohaselt ei kehti alates 1. juunist Eesti sõidukile väljastatud roheline kaart Venemaal ega Valgevenes ning samast ajast ei kehti Venemaa ja Valgevene roheline kaart Eestis ega teistes Euroopa majanduspiirkonna lepinguriikides.

2. VIDEO 〉 Eesti suurim toidukauplus avab homme uksed

16. mail avatakse pärast kaks kuud kestnud remonti Eesti suurim toidupood, 7500-ruutmeetrine Järve Selveri hüpermarket. «Järve Selveri ehituse lõpusirgel on enam kui 7500-ruutmeetrine müügisaal täitumas kaupadega ja avamiseni on jäänud vähem kui üks ööpäev – põnevus kasvab ja oodatud hetk jõuab kätte homme keskpäeval,» ütles Selveri juht Kristi Lomp.

Eurojackpot
Eurojackpot Foto: Kanal 2

3. Eurojackpotiga võideti eile õhtul ligi 1,8 miljonit eurot

Eurojackpoti loosimisel võitis üks Eesti lotomängija 5+1 tabamusega 1 780 701,20 eurot. Võidupilet on ostetud internetist. Tegu oli ainsa võitjaga sellel võidutasandil. Viimati tuli suurem Eurojackpoti võit Eestisse kahe nädala eest, kui 7. aprillil võitis 5+0 tabamusega 98 642,80 eurot internetist pileti ostnud naine.

Automüügiplats. Foto on illustratiivne.
Automüügiplats. Foto on illustratiivne. Foto: Urmas Luik

4. Tarbijakaitse hoiatab automüüja eest: kahe aastaga 48 kaebust

Tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve amet (TTJA) hoiatab sõidukit osta soovivaid inimesi ettevõtte Autoturg OÜ eest. Viimase kahe aasta jooksul on Autoturg OÜ pärast TTJA poole pöördunud 48 tarbijat ning ametil on alust arvata, et kaupleja suhtes on kaebusi tegelikult veelgi rohkem. Autoturg ei ole tarbijavaidluste komisjoni tehtud otsuseid täitnud ning on seetõttu lisatud TTJA musta nimekirja.

5. LHV ja Swedbank hakkavad laenu pakkuma 0-protsendilise pangamarginaaliga

LHV ja Swedbank hakkavad A-energiaklassi kodude ostuks või ehitamiseks pakkuma kodulaenu intressimääraga 0 protsenti + 6 kuu euribor. LHV puhul kehtib soodusintress ühe aasta, Swedbank peibutab huvilisi kaheaastase perioodiga.

Tankimine
Tankimine Foto: Tairo Lutter

6. LÕPUKS OMETI 〉 Kütusemüüjad langetasid hindu

Kui nädala alguses olid tanklaomanikud vaatamata toornafta hinnalangusele kütusehindade langetamisega äraootaval seisukohal, siis täna, 17. märtsil alandasid kütusemüüjad Circle K eestvedamisel bensiiniliitri jaehinda 4 sendi ja diislikütuse hinda sendi võrra.

7. PALGAKALKULAATOR 〉 Mida uue valitsuse tulumaksureform su rahakotile tähendab?

Kaja Kallase uus valitsus plaanib tulumaksureformi: 2025. aastast kaotatakse üksikisiku tulumaksu praegune nn maksuküür, kõikide maksuvaba tulu kerkib 700 euroni, kuid tulumaksumäär kerkib seniselt 20 protsendilt 22 protsendile. Mida see sinu rahakotis muudab, saab arvutada Postimehe kalkulaatoriga.

8. Järve keskus kaotas ära parkimiskellad ja arvestab aega uut moodi

Järve keskuse parklas kaotatakse ära parkimiskellad ning parkimise algus fikseeritakse kaameratega parklasse sissesõidul automaatselt. Tegemist on esimese kaubanduskeskusega Eestis, mis pakub Snabbi parkimistehnoloogia abil klientidele parklas kaamerapõhist numbrituvastust.

9. Üle seitsme tunni hilinenud lend Egiptusesse pahandas reisijaid

Tallinnast Hurghadasse väljuv Nordica lend pidi väljuma täna lõunal kell 14.45, kuid pole praeguseni väljunud. Reisijatele anti kompensatsiooniks vaid kuue-eurone toidutalong, kurtis Postimehe lugeja. Postimehe lugeja hinnangul saab Tallinna lennujaamas kuue-eurose toidutalongi eest heal juhul ühe väikese šokolaadi ja kohvi.

Elekter
Elekter Foto: Konstantin Sednev

10. Milliseid elektripakette müüjad praegu turul pakuvad?

Elektri börsihind on viimastel nädalatel olnud tublisti odavam kui universaalteenus, seega on taas põhjust kaaluda paketivahetust. Uurisime portaali elektrihind.ee abiga, milliseid elektripakette müüjad praegu turul pakuvad.

Kodu koristamine. Pilt on illustratiivne.
Kodu koristamine. Pilt on illustratiivne. Foto: Liliana Drew / Pexels

11. Kliendile pakuti tasuta koristust, kuid saabunud teenindaja tõi halva üllatuse

Tasuta kodupuhastuse võitnud noor naine oli häiritud, et külla saabus firma esindaja, kes hakkas pakkuma müügiks puhastussedmeid.

12. Soomlased pahased: miks on nende kurk Eestis üle kahe korra odavam?

Soome kodumaine kurk maksab Helsingi Prismas 5 eurot kilo, Tallinna Prismas müüdi põhjanaabrite toodangut aga kõigest 1,99 euroga. Poola turult leiab Soome kurke erinevate importkurkidega segapartiidest samas lausa kolm korda odavamalt.

Läbisõidumõõdik ehk hodomeeter.
Läbisõidumõõdik ehk hodomeeter. Foto: Aivar Aotäht

13. Uuring: nende kasutatud autode ostul on suurim oht läbisõidumõõdiku tagasikerimisega petta saada

Sõidukite läbisõidu tagasikerimine on kasutatud sõidukite turul endiselt laialdaselt levinud tava. Isegi kui ostjad on muutunud autodega seotud pettuste suhtes ettevaatlikumaks, on võltsitud läbisõidunäiduga sõiduki ostmise risk endiselt väga suur, selgub CarVerticali uuest uuringust.

14. Tarbijakaitse juhtumid: telekomifirmadest kaebavad kliendid enim Elisa peale

2022. aastal tehti tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ametile (TTJA) telekomifirmade kohta 108 kaebust. Kõige sagedamini kaebasid Elisa kliendid, kes pöördusid ameti poole 81 korda.

Tualettpaberi kokkuostmine.
Tualettpaberi kokkuostmine. Foto: Liis Treimann

15. Miks on tualettpaber hüppeliselt kallinenud?

Tualettpaberi hinnad on mullu kevadest kallinenud kuni poole võrra. Soome suurtootjad nimetavad põhjuseks energia ja tselluloosi kallinemist, kuid paberipuudust karta ei tule.

16. Postimehe ostukorv: mis juhtus sibulaga?

Kevad on tõstnud köögivilja hinnad toidupoodides lakke ja kõige enam on tõusnud kõige igapäevasema köögivilja hind, ilma milleta ei saa enamikku soolaseid roogi valmistada. Soodsaima ostukorvi sai seekord kokku hoopis uue ja üllatava hinnaliidri juurest.

18. Swedbank: kodulaenukulude ohjeldamiseks on mitu võimalust

Swedbanki kodulaenude valdkonnajuht Anne Pärgma märkis, et kiiresti kasvava euribori tõttu suurenenud laenumaksete kasvu on võimalik ohjeldada, kuid lepingumuudatused tuleb hoolega läbi mõelda.

19. Facebookis riideid müünud ärinaine jättis järjekordse kliendi tühjade kätega

Klient tellis mullu jaanuaris Facebookis tegutsevalt ettevõtjalt 44 euro eest riideid, kuid peale tasumist ta kaupa ei saanud. Samuti ei saadetud talle arvet ega muud ostu tõendavat dokumenti. Sama müüjaga on olnud probleeme ka teistel.

Uus lotomäng Jokker.
Uus lotomäng Jokker. Foto: Eesti Loto

20. Eesti Loto toob üle kümne aasta turule uue lotomängu

Eesti Loto tõi välja uue lotomängu Jokker, mida saab mängida iga päev ning iga päev on võimalik võita ka peavõit miljon eurot. Esialgu saab Jokkerit mängida vaid internetis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles