Postimehe ostukorv: mis juhtus sibulaga?

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Valga, 17.09.2014

Rimi poes lähevad lätlastest klientidele hästi kaubaks kohv, piimatooted, aga ka maiustused. Toidukorv, ostukorv
Valga, 17.09.2014 Rimi poes lähevad lätlastest klientidele hästi kaubaks kohv, piimatooted, aga ka maiustused. Toidukorv, ostukorv Foto: Arvo Meeks

Kevad on tõstnud köögivilja hinnad toidupoodides lakke ja kõige enam on tõusnud kõige igapäevasema köögivilja hind, ilma milleta ei saa enamikku soolaseid roogi valmistada. Soodsaima ostukorvi sai seekord kokku hoopis uue ja üllatava hinnaliidri juurest.

Kevad on mõjunud puu ja köögivilja hindadele väga kosutavalt ning need köögiviljad, mille kilo maksis sügisel sente, on kerkinud tublisti üle euro. Üks selline köögivili on sibul, mille eest küsitakse Selveris juba 1,39 eurot kilost. Eriti drastiline on sibula hinnatõus Barboras, kus see veel möödunud kuul maksis 49 senti, kuid täna küsitakse seal sibula kilo eest 1,19 eurot. Hinnatõus on kuu ajaga olnud enam kui kahekordne. Ka Rimis on sibula hind kahekordistunud, kuid seda mitte ühe, vaid kahe kuuga, tõustes 59 sendilt 1,19 eurole.

Teine kõige enam kallinenud köögivili sibula järel on paprika. See on viimase paari kuuga kasvatanud oma kilohinda paari euro võrra. Tõsi, Selveris on hind kuutagusega võrreldes langenud - kui siis maksis paprika Selveris 6,99 eurot kilo, siis täna on hind 4,99 eurot kilo.

Nii Rimis, Barboras kui ka Prismas on paprika hind teinud läbi tugeva tõusu. Kui veel kaks kuud tagasi maksis parika neis poodides alla kolme euro, siis täna küünib hind Rimis viie euro alla, Barboras ja Prismas tuleb mõlemas tasuda paprika eest 4,59 eurot.

 

Mõned hinnad on siiski ka langenud. Piimatootjate kevadeks lubatud või ja juustu hinnalangus on märgatav vaid või puhul. Odavaimat võid saab Prismast kampaaniahinnaga 6,45 eurot kilo. Eelmisel kuul oli või hind Prismas kahe euro võrra kallim, makstes 8,25 eurot kilo.

Munade hind on stabiliseerunud ja seda vaatamata munadepühadele, mis tõotab head võimalust munamüügilt teenida. Barboras, Grossi toidupoes ja Maximas maksab kümnene karp M-suuruses mune 1,49 eurot.

Kauplusekettidest tuli sel korral soodsaim Postimehe ostukorv Maximast, kus see jäi ainsana alla 70 euro. Igal pool mujal maksis ostukorv üle 70 euro, Selveris ja Coopis aga üle 80 euro.

Võrreldes aasta algusega on kõige enam tõusnud Prisma ostukorvi maksumus - jaanuarikuiselt 67,10 eurolt 71,11 eurole. Selveris on ostukorvi hind jaanuarikuisega pea sama, olles odavnenud veebruari ja märtsiga võrreldes ligi nelja euro võrra.

Barbora ostukorv on kallinenud 3,19 eurot. Rimi ostukorv on aga jaanuarist tänaseni odavnenud 2,32 euro võrra.

 

Postimehe ostukorvi hinnavõrdluses lähtutakse kõige soodsamast hinnast ja kauba saadavusest võrdluse hetkel. Kui odava hinnaga kaup on otsas, arvestatakse ostukorvi hinnalt järgmine sarnane toode. E-poodide hinnad on võetud kõigist poodidest kindlal ajahetkel ja jooksvaid muudatusi tagantjärgi ei arvestata. Hinnavõrdluses on arvesse võetud ka sooduspakkumisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles