ERR.ee: Soome firmadel võib olla huvi Eestisse tuumajaama ehitada

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumajaam.
Tuumajaam. Foto: SCANPIX

Soome peaminister Matti Vanhanen ütles pärast eilset töökohtumist Andrus Ansipiga, et Soomes taotleb praegu tuumajaama ehitamise luba kolm ettevõtet, mis võib pakkuda väljavaateid ka Eestile.

Peaministrid kinnitasid kahe riigi koostööprioriteedid, milles energeetikat otseselt polnudki, kuid samas oli see kohtumisel jutuks ja Vanhanen möönis, et loomuliku arengu tulemusel saavad Balti riigid Põhjamaade energiaturu osaks, vahendasid ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Suvel kerkinud Soome-Eesti tuumajaama ühisprojekti idee kohta esitatud küsimusele vastas Vanhanen, et Soomes taotleb praegu tuumajaama ehitamise luba kolm ettevõtet.

«Lähiaastatel selgub, kuidas suhtutakse neisse taotlustesse, kuid tõsiasi, et nii mitu ettevõtet tunneb huvi tuumajaama ehitamise vastu, võib pakkuda väljavaateid ka Eestile, et asuda nendega läbi rääkima investeeringute või kaasosaluse üle Eestis,» märkis Vanhanen.

Tulevik näitab, kas ja kui mitu taotlejat Soomes tuumajaama ehitusloa saab. Kui aga Soome-Eesti ühisprojekt peaks hoogu koguma, tuleb arvestada, et Soome ladestab küll tuumajäätmeid, kuid vastavalt seadusele mitte võõraid.

Ansip ütles, et tuumajäätmed pole praegu ainus probleem, mis Eestil tuleb läbi mõelda, kui tuumaenergia kasuks otsustatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles