Globaalne raport näitab Eesti majandusele lootuskiirt

PM Majandus
Copy
Dun & Bradstreeti Balti piirkonna ärijuht Marek Vihuri.
Dun & Bradstreeti Balti piirkonna ärijuht Marek Vihuri. Foto: Dun & Bradstreet

Ärikonsultatsioonide pakkuja Dun & Bradstreet’i (NYSE:DNB) ülemaailmse ärioptimismi indeksi värske raport näitab positiivset suundumust globaalsetes äriväljavaadetes – indeks on eelmise kvartaliga võrreldes tõusnud 5,4 protsenti. Uuringu positiivseim uudis Eesti eksportööride jaoks tuleb aga Rootsist.

«Dun & Bradstreeti Q2 2024 Global Business Optimism Insightsi uuring näitab üldise ettevõtlusoptimismi jätkuvat paranemist. Meie jaoks on märkimisväärne Eesti jaoks olulise ekspordiriigi Rootsi ettevõtete optimisminäitaja kasv kvartalis koguni 14 protsendi võrra, mis näitab, et regiooni ettevõtted on taas stabiilsust saavutamas pärast pikka heitlust inflatsioonisurve ja ülemaailmse rahapoliitika karmistumisega,» kommenteeris raportit Dun & Bradstreeti Balti piirkonna ärijuht Marek Vihuri.

«Tänapäeva tarneahelad seisavad silmitsi enneolematute riskidega, mis tulenevad ebastabiilsetest kaubandussuhetest, rahvarahutustest, äärmuslikest ilmastikutingimustest ja katastroofidest. Üha enam ettevõtteid püüab leevendada neid riske, kasutades andmeid, et teha kindlaks parimad ja kuluefektiivseimad võimalused oma põhitegevuse ja tarneahelate tagasitoomiseks koduregiooni (i.k reshoring), madalamate kuludega lähiriikidesse (i.k nearshoring) ja liitlasriikide ettevõtete juurde (i.k friend shoring).»

Kuigi ettevõtete üldine optimism on jätkuvalt paranenud, näitab Dun & Bradstreeti Q2 2024 Global Business Optimism Insightsi aruande tulevikuperspektiivide osa, et ülemaailmse tarneahelate järjepidevuse indeksi osas on ettevõtete optimism jätkuvalt langenud – II kvartalis oli langus kaheksa protsenti, mis oli jätkuks kuueprotsendilisele langusele I kvartalis.

Selle languse peamine põhjus on jätkuv kaubasaadetiste sunnitud ümbersuunamine peamistel kaubateedel erinevate geopoliitiliste sündmuste tõttu. Uuringu andmed näitavad, et iga seitsmes ettevõte leiab, et tarneahela katkemine on mõjutanud nende tegevust. Ettevõtted siiski juba kohanevad oludega, rakendades oma riskiplaane ja mitmekesistades tarnijate baasi eri piirkondades.

Dun & Bradstreeti värske raporti peamised punktid:

  • Ülemaailmne ettevõtlusoptimismi indeks tõusis teises kvartalis 5,4 protsenti, kusjuures ettevõtted on optimistlikumad globaalse makromajandusliku keskkonna, eelkõige inflatsiooni suhtes. Esimest korda alates uuringu käivitamisest 2023. aastal on ettevõtted optimistlikud ka sisendkulude suhtes, mis aitab kaasa tööstustootjate optimismi taastumisele kogu maailmas.
  • Ülemaailmne tarneahelate järjepidevuse indeks on jätkuvalt languses, langedes teises kvartalis kaheksa protsenti. Geopoliitilised pinged põhjustavad tarneahela häireid peamistel kaubateedel, sundides ettevõtteid kasutama pikemaid alternatiivseid marsruute. Peaaegu iga kuues ettevõte suurendab investeeringuid tarneahela riskijuhtimisse, et leevendada häireid.
  • Ülemaailmne ettevõtete finantsusalduse indeksi näitaja jäi teises kvartalis sisuliselt samaks, langedes 0,4 protsenti. Ettevõtted on jätkuvalt optimistlikud seoses bilansse toetavate äritingimustega. Välja saab tuua, et arenenud riikide puhul langes indeks 2,3 protsenti, kuid areneva majandusega riikide puhul paranes 5,5 protsenti.
  • Ülemaailmne ettevõtlusinvesteeringute usaldusindeks langes teises kvartalis 5,4 protsenti. Kõige rohkem vähenes usaldusindeks arenenud riikide väikeettevõtete seas, kus see langes 17 protsenti. Indeksi langus annab märku sellest, et arenenud riikide peamised keskpangad hakkavad käesoleva aasta keskel – oodatust hiljem – alustama lõdvemat rahapoliitikat ja seetõttu lükatakse praegu investeerimisotsuseid edasi. Peaaegu iga kuues ettevõte leiab seejuures, et hiljutised geopoliitilised sündmused on takistanud nende investeerimisplaane.
  • Ülemaailmne ettevõtete ESG indeks langes 3 protsenti, kuigi ettevõtted suhtuvad jätkusuutlikkuse meetmete kasutuselevõtmisse jätkuvalt positiivselt. Nii tärkava kui ka arenenud majandusega riikide ESG-sentiment langes 3 protsenti, kuigi arenevate riikide optimism on jätkuvalt suurem.

«Ettevõtete optimism sisendkulude suhtes on saavutanud kõigi aegade kõrgeima taseme, mis on aidanud kaasa tööstustootjate optimismi tõusule kogu maailmas (kasv 17 protsenti),» ütles Arun Singh, Dun & Bradstreeti ülemaailmne peaökonomist.

«Sellegipoolest on püsivad geopoliitilised häired avaldanud olulist mõju tarneahelatele ja nüüd võivad need hakata ka investeerimisotsuseid takistama. Kuna 2024. aastal hääletab erinevatel valimistel pool maailma, jälgivad ettevõtted eeldatavasti kogu aasta jooksul tähelepanelikult arenevat poliitilist maastikku. Ettevõtete jaoks on ülioluline, et nad valmistuksid strateegiliselt ka poliitilisteks väljakutseteks ja suudaksid navigeerida neis,» lisas ta.

Taustainfo Dun & Bradstreeti ülemaailmse ettevõtlusoptimismi ülevaate kohta (Global Business Optimism Insights Report):

Aruanne «Global Business Optimism Insights» on süntees, mis koosneb 32 riiki hõlmava ulatusliku uuringu andmetest, mis hõlmavad ligikaudu 10 000 ettevõtet ja 17 sektorit, ning Dun & Bradstreeti andmestikku, mis põhineb ettevõtte enda andmekogul ja majandusalastel kogemustel.

Aruandes on ühendatud viis indeksit, mis kajastavad üldist ettevõtlusoptimismi ja ootusi tarneahela järjepidevuse, finants- ja investeerimistingimuste ning ESG-algatuste suhtes. Indeksid jäävad vahemikku 0–100, kusjuures näitajad üle 50 näitavad paranemist ja näitajad alla 50 näitavad optimismi halvenemist. Vaadake täielikku aruannet siin.

Dun & Bradstreet

Dun & Bradstreet on juhtiv ülemaailmne äriotsusteks vajalike andmete ja analüüsi teenuste pakkuja, mis võimaldab ettevõtetel kogu maailmas parandada oma äritegevuse kvaliteeti ja tulemuslikkust. Dun & Bradstreeti andmepilv toodab lahendusi ja pakub teadmisi, mis võimaldavad klientidel kiirendada tulude kasvu, vähendada kulusid, juhtida riske ja uuendada oma ettevõtteid. Ettevõte tegutseb alates 1841. aastast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles