Magistritöö: mõtled juhile-mõtled mehele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõtled juhile-mõtled mehele
Mõtled juhile-mõtled mehele Foto: SCANPIX

Stereotüübid on visad kaduma ning  juhipositsioonil eelistatakse endiselt meest, selgub Kairit Õunapuu Tallinna Ülikoolis kaitstud magistritööst «Erinevast soost ja vanusest juhi kuvand ja selle seosed stereotüüpsete hoiakutega».

Küsitluses osalejatel tuli aluseks võtta eelnevalt kirjeldatud juht ja teda iseloomustavad omadused. Juhi kirjeldused erinesid vaid soo ja vanuse poolest, kõik teised iseloomustavad omadused olid samad. Seejärel tuli hinnata kirjeldatud juhi juhtimiskäitumist ja toimetulekut.

Uurimuses osales kokku 467 küsitletut, kellest 222 olid meessoost ja 243 naissoost, noorim vastaja oli 18-aastane ja vanim vastaja 79-aastane.

Meesjuhti peeti aga naisjuhtidest oluliselt efektiivsemaks, samuti olid vastanud meesjuhiga oluliselt rohkem rahul. «Alluvate rahulolu ja usalduse osas eristus eelkõige noorem naisjuht, keda peeti kõige vähem usaldusväärseks võrreldes noorema meesjuhi ning vanema mees- ja naisjuhiga,» kirjutab Õunapuu.

Kõige rohkem hinnatakse stereotüüpidest lähtuvalt just noori naisjuhte, keda peetakse vähekompetentseks, väheusaldatavaks ja kellega ollakse ka vähem rahul. Juhi juhtimisstiilide puhul nähti erinevust eelkõige just seoses naisjuhi vanusega. «Vanematele naisjuhtidele omistati rohkem alluvate instrueerimist, kontrollimist ning planeerimist ja plaanide jälgimist kui noorematele naisjuhtidele.»

«Inimesed võivad olla küll teadlikud naisjuhtide suhtes valitsevatest stereotüüpidest, kuid nende püsivuse ja tugevuse tõttu ei pruugi inimeste hinnangud olla stereotüüpidest sõltumata ning «mõtled juhile – mõtled mehele» fenomen tugevam, kui arvatakse.»

Vastanud arvasid, et nooremad juhid on rohkem muutustele suunatud. «Usuti, et noorem juht, eriti meesjuht, pakub ideid asjade tegemiseks erinevat ja uut moodi, toetab arengut, algatab uusi projekte, eksperimenteerib uute viisidega ja annab mõtteid ning plaane tulevikuks,» nentis ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles