Värske statistika: üle poole töötavatest pensionäridest said valusa hoobi

Kristi Malmberg
, majandustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hoiupõrsas.
Hoiupõrsas. Foto: SCANPIX

Jaanuari värske statistika kinnitab, et eriti kõvasti said uue maksusüsteemiga pihta töötavad pensionärid.

Sotsiaalkindlustusameti värske statistika kohaselt vähenes tänavu jaanuaris eelmise aasta detsembriga võrreldes 17 protsendil pensionäridest väljamakstud pension. Suurenes aga 58 protsendil.

Töötavatele pensionäridele väljamakstud pension aga vähenes jaanuaris detsembriga võrreldes lausa 57 protsendil pensionäridest. Suurenes 32 protsendil ja jäi samaks 11 protsendil pensionäridest. Töötavaid pensionäre on Eestis 107 158.

Mittetöötavatel pensionäridel vähenes pension vaid ühel protsendil, suurenes 69 ja jäi samaks 30 protsendil.

Sotsiaalkindlustusamet rõhutas lisaks statistika väljatoomisele, et pensioni väljamaksu vähenemine ei tähenda koheselt kogu sissetuleku vähenemist. Inimestel võib väheneda küll pensionisumma, aga tema kogutulu ei vähene, sest ta kasutab oma tulumaksuvabastuse ära tööandja juures st töötasult. Inimene saab selle võrra enamikel juhtudel rohkem palka. Täpsed andmed selle kohta, kes ja kui palju, on olemas veebruari lõpus.

Eestis on hetkel 372 948 pensionäri. Neist 15,4 protsenti on töövõimetuspensioni saajad, kelledest 38 protsendile vähenes jaanuaris pensioni väljamakse. Suurenes samal ajal 11 protsendile.

Toitjakaotuspensioni saajatest, keda on 1,9 protsenti kõigist pensionisaajatest, suurenes pensioni väljamakse 5 protsenti ja vähenes 23 protsendil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles