PwC: USA on arenenud riikide majanduskasvu vedur

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA lipp
USA lipp Foto: AFP / Scanpix

PwC veebruarikuine maailmamajanduse ekspressülevaade tõstab esile USAd, kui arenenud riikide hulgast kõige positiivsema tulevikuprognoosiga majandust, mille stabiilne majanduskasv suurendab ka teiste arenenud riikide kindlustunnet.

PwC ennustab USA majanduskasvuks nii tänavu kui tuleval aastal 3,0 protsenti. USA eraisikute võlakoormus on jõudsalt kahanenud, jõudes 2004nda aasta tasemele. See on omakorda suurendanud kodanike kindlustunnet ning avaldub aktiivsemas tarbimises. Ka on riigi finantssektor pärast restruktureerimist kindlal alusel.

Ennustatakse, et USA ettevõtete kasvavad sissetulekud võivad mõne aasta jooksul vallandada suurema investeerimislaine, mis võib uute töökohtade loomisega omakorda anda täiendava positiivse impulsi USA majandusele.

Kasvav optimism USA-s veab kindlustunde kasvu ka teistes arenenud riikides, mille majanduskasv on viimastel aastatel olnud pigem tagasihoidlik, ent nüüdseks taas kosumas.

Lääneriikides on optimismi allikaks ka stabiilselt kontrolli all püsiv inflatsioon, mis lubab eeldada, et keskpankade intressimäärad püsivad madalatena veel mõnda aega.

Uuringut kommenteerinud PwC ärikonsultatsioonide teenuseliini juht Teet Tender ütles, et madalana püsiv inflatsioon on euroala jaoks hea uudis, ent kui see peaks n.n perifeeriariikides, nagu näiteks Kreeka ja Portugal, minema üle deflatsiooniks, ehk reaalseks hindade ja palkade languseks, võib see sealse hapra majanduskasvu ohtu seada. «Kahekiiruselise Euroopa väljakujunemist pole Eestis tavaks tõsise probleemina käsitleda, kuna meie oleme praegu veel kiiremini kasvaval poolel, aga uus tagasilangus Lõuna-Euroopas ei jätaks mõjutamata koos ülejäänud Euroopaga ka Eestit,» märkis Teet Tender.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles