Maksupettus on nagu lotovõit

Kalev Aasmäe
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šveits tippjuhtide palgale piiri ei pannud.
Šveits tippjuhtide palgale piiri ei pannud. Foto: SCANPIX

Levinuim karistus maksukuritegude eest on viimasel paaril aastal olnud tingimisi vangistus, maksupettur võib kohtumajast rahulikult minema jalutada ja kui ta katseajal uue kuriteoga vahele ei jää, pääseb karmimast karistusest, kirjutab Äripäev.

Pettusega seotud ettevõtetele määrab kohus reeglina rahatrahvi, mis on aga kahjusummaga võrreldes väike. Sageli on ettevõtted kohtumenetluse ajaks «põhja lastud», et pääseda kahju tagasimaksmisest.

Kui arvestada ka riigi kulutustega majanduskuritegude uurimisele, siis võib juhtuda, et seegi raha, mis õnnestub petturilt kätte saada, on juba kulutatud juhtumi uurimise peale.

Sümboolne rahaline karistus või selle asendamine tingimisi vangistusega on seda kummalisem, et maksuamet ja näiteks ka vandeadvokaat Aivar Pilv on veendunud, et nn valgekraeliste kuritegude puhul on mõjusaim just rahaline karistus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles