IMF: hullem on alles ees

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IMFi juht Christine Lagarde.
IMFi juht Christine Lagarde. Foto: SCANPIX

Eurotsooni kriisi ägenemine annab tõsise hoobi kogu maailma majandustoodangule, hoiatab Rahvusvaheline Valuutafond (IMF).

Kuigi euroala keeb kui nõiakatel, et ole ülejäänud maailm veel kogenud potentsiaalse majandusliku šoki täit jõudu, seisab IMFi värskes raportis.

Kui suur šokk teoks saab, lõikab see euroala SKTst ära üle 5 protsendi.
Praktiliselt sama rängalt kannatab Suurbritannia, USA kaotab aga 2 protsenti sisemajanduse kogutoodangust.
Jaapanile võib kukkumist koguneda vähemalt 1 protsent.

Võttes arvesse arenenud majanduste aeglast kasvu, paiskaksid sellised kaotused nad tagasi majanduslangusse.

Numbrid rõhutavad, kuivõrd suured panused maailmamajandusel eurokriisis mängus on.
IMF avaldas oma nn kõrvalmõju raporti (Spillover Report) juba teist korda.
Nimetatud raportite eesmärk on uurida ja selgitada, kuidas ühe piirkonna hädad ülejäänud maailma majandust mõjutada võivad.

IMFi nägemuses on eelseisev šokk «Lehman Brothersi sarnane, kuid võimalik, et pikaajalisem», kirjutab fondi asedirektor Ranjit Teja.

IMFi kriisistsenaarium võtab arvesse riikide ja ettevõtete võlakirjade tootluste hüppelist kasvu euroalas, eranõudluse langust (kuna usaldus mureneb) ning varahindade kukkumist.
«Olukord euroalas eeldab otsustavat poliitilist sekkumist, kiireid samme pangandusliidu suunas (mida lõpuks ometi astuma on hakatud), eelarvelist integratsiooni, etapiviisilisi eelarvekärpeid ja rahapoliitilisi meetmeid,» seisab raportis.

Copyright The Financial Times Limited 2012
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles