Palm: naised on meil lihtsalt andekamad, paremad ja kohanemisvõimelisemad

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Palm
Tõnu Palm Foto: Peeter Langovits

Meeste tööpuudus on naiste omast paari protsendipunkti võrra suurem, Nordea peaanalüütiku Tõnu Palmi hinnangul viitab see naiste paremale kohanemisvõimele.

«Peab tunnistama, et naised on meil lihtsalt andekamad, paremad ja kohanemisvõimelisemad,» märkis Palm.

Puhtalt majandusloogikast lähtudes eelistab tööandja samade tingimuste puhul madalamat palka küsivat töövõtjat. Eestis on meeste ja naiste palgalõhe endiselt suurim Euroopa Liidus. Eurostati 2008.a. andmete põhjal on Eestis meeste keskmine brutopalk 27,6 protsenti suurem kui naistel, Euroopa Liidu keskmine näitaja on 17,5 protsenti.

«Statistikat moonutab ka fakt, et musta tööjõu osatähtsus on meeste puhul kõrgem. Samuti kriisi ajal sattusid majandussektoriti surve alla ehitussektor, transpordisektor, kus on rohkem mehi tööl,» lisas Palm.

Ka selle aasta esimeses kvartalis kasvas tööpuuudus ennekõike meeste tööpuuduse kasvu tõttu, kuna tööstuses hõive vähenes. Töökohtade vähenemine töötlevas tööstuses ei ole Palmi kinnitusel veel ohumärk.

«Samas on töötleva tööstuse hõive langus seletatav suures osas sesoonsusega, tavaliselt ongi esimene kvartal nõrgem. Fakt on see, et ekspordimahud on tagasihoidlikumad ning see mõjutab tööhõive paranemise väljavaateid,» nentis ta.

Riskid on euroala majanduses, mis võivad meile üle kanduda. Eesti majandus kasvab euro võlakriisi taustal aeglasemalt ning see pidurdab ka tööturu paranemist, kuid Eesti jaoks ei ole tegemist 2008. aasta sulaga.

Esimeses kvartalis püsis Eesti tööturg stabiilne. Harude lõikes toimus vaid väheldane nihe sisenõudlusega seotud harude suunas.

Eesti töötleva tööstuse, jaekaubanduse ja teenindussektori kindlustunne tööturu väljavaadete osas on kahel viimasel kuul püsinud kõrgemal tasemel kui eelnenud kahel kuul. Kindlustunne euroala puhul on aga languses.

Asjalood ei ole Eestis palmi kinnitusel aga teps mitte lootusetud. «Eesti eelis võrreldes mitme euroala riigiga on see, et Eestil on väljavaade kasvada kiiremini. Meie majandus on saavutanud parema tasakaalu. Samuti sai Eestis kiirelt läbi tehtud olulised majandusreformid, mis teistel riikidel seisavad veel ees. See peaks pikaajaliselt toetama ka tööturu paranemist.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles