Võrklaev: Venemaa külmutatud varad tuleb võimalikult kiiresti Ukraina toetuseks suunata

PM Majandus
Copy
Mart Võrklaev.
Mart Võrklaev. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees / Scanpix

Euroopa Liidu rahandusministrid arutasid teisipäeval Brüsselis Venemaa külmutatud varade kasutamist Ukraina ülesehituseks. Rahandusminister Mart Võrklaeva sõnul on hädavajalik kas varad ise või nendelt teenitud tulu kiiremas korras Ukraina toetamisse suunata.

Alates sõja algusest arutavad ELi rahandusministrid regulaarselt Venemaa sõja mõjusid Ukrainale ning seda, kuidas Ukrainat aidata ja Venemaa oma tegude eest maksma panna. «Sõda on pikalt kestnud ja peame kasutama iga võimalust täiendavaks toeks, et Ukraina suudaks oma riiki toimimas hoida,» sõnas rahandusminister.

Võrklaev lisas, et Eesti toetab kõike, mis aitaks meid lähemale Venemaa külmutatud varade või nende haldamiselt tekkivate tulude kasutamisele Ukraina rahastamisel. «Peaksime selles võimalikult kiiresti kokku leppima,» sõnas ta.

«Kahju, mida Venemaa oma sõjategevusega on juba tekitanud ja põhjustab, on tohutu. Peame panema Venemaa selle eest maksma,» ütles Võrklaev. Ta lisas, et Eestis oleme juba astumas samme Venemaa külmutatud varade kasutamiseks ja vastav eelnõu on riigikogus.

Komisjon andis ministritele ka ülevaate Ukraina toetamisega seotud algatuste seisust, sealhulgas Ukraina rahastu läbirääkimistest ning makrofinantsabi andmisest. Detsembris tegi komisjon ettepaneku, kuidas liikuda edasi Venemaa keskpanga külmutatud varadelt teenitud tulu kasutuselevõtuga. Lisaks on kaalumisel ka külmutatud varade kasutusele võtmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles