Välispangad usaldavad USA dollarit

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dollar.
Dollar. Foto: SCANPIX

Välisriikide pankade hoiused USA föderaalreservi süsteemis on aastaga kasvanud enam kui kaks korda, mis tugevdab USA dollari maailmavaluuta staatusena.

Võrreldes eelmise aasta lõpuga on välisriikide pankade hoiuste maht USA Föderaalreservi süsteemis kasvanud 350 miljardilt dollarilt 715 miljardini, kirjutab Bloomberg. Enam kui miljard dollarit hoiustavate välispankade arv on kasvanud 22-lt 47-ni.

Alates 5. augustist, mil reitinguagentuur Standard & Poor’s alandas Ameerika Ühendriikide reitingut, on dollar tugevnenud 7,2 protsenti, olles Jaapani jeeni järel paremuselt teine arenenud riigi valuuta.

Ühendriikide nn superkomitee ebaõnnestumine eelarvedefitsiidi vähendamisel pole hirmutanud investoreid otsimast turvalist kaitset just dollaris. Euro kurss on langenud võlakriisi tõttu, Šveitsi frank ja jeen on nõrgenenud sellepärast, et nende riikide valitsused on oma valuutasid dollari vastu müünud.

«Pole mitte midagi ligilähedast, millega (dollarit) asendada selle likviidsuse ja turu sügavuse tõttu,» selgitas uudisteagentuurile võlakirjafondi Brandywine Global Investment Management juht Jack McIntyre.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles