Uuring: Soome turisti jaoks on Stockholm Tallinnast soodsam

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulumeeleolu Stockholmis Sergelgängenis.
Jõulumeeleolu Stockholmis Sergelgängenis. Foto: SCANPIX

Soome turistid käisid aastaid Tallinnas sisseoste tegemas, Rootsi krooni nõrgenemine euro suhtes muutis aga Stockholmi Eesti pealinnast soodsamaks ostukohaks.


Elektroonikatoodete, näiteks iPodi eest küsitakse Tallinnas rohkem raha kui Helsingis, vahendab

Taloussanomat

, mis võrdles jõuluaegsete suursoosikute hindu Tallinnas, Stockholmis ja Helsingis. Lisaks sellele oli Tallinnas mõne toote, nagu näiteks minisülearvuti leidmine suhteliselt keeruline.

Rootsi pealinnas on aga kõik tooted odavamad kui Helsingis.

Euro on tugevnenud Rootsi krooni suhtes sel aastal 13 protsenti, kõige järsem on ühisraha tugevnemine olnud sügisel.

Mingi väikse asja pärast pole üle mere mõtet sõita, kuna reis maksab vähemalt 60 eurot (939 krooni).

Taloussanomat võrdles seitsme toote hindu. Nende hulgas olid sülearvuti miniversioon, iPod Nano, autonavigaator, Canoni digikaamera, Lancome'i uus lõhnavesi, arvutimäng Wii Fit ja juuste sirgendaja.

Helsingis maksab kogu pakett 1600 eurot ehk 25 035 Eesti krooni. Stockholmist saab samad asjad 264 euro ehk 4131 krooni võrra odavamalt.

Aasta tagasi oleks samad asjad saanud Rootsist 140 euro ehk 2191 Eesti krooni võrra kallimalt.

Tallinnas peab kõnealuse seitsme toote eest maksma 1462 eurot ehk 22 875 krooni, seega 2160 krooni vähem kui Helsingis.

Võrdluses kasutatud toodetel olid normaalhinnad. Eripakkumiste puhul võib leida aga palju soodsamaid hindu.

Stockholmis on soodusmüügid juba täies hoos. Mitmed riietepoed ja elektroonikaärid on kehva jõulumüügi hirmus alandanud hindu.

Lisaks soodsale valuutakursile meelitab Stockholm soomlasi suure tootevalikuga. Näiteks pakuvad Soome noortele huvi Rootsi rõivatööstuste kaubamärgid, mida Soomes ei müüda.

Stockholmist võib osta elektroonikaseadmete uusi mudeleid, mis pole Soome veel jõudnud.

Eestis on hinnad viimastel aastatel tõusnud ja Tallinn pole enam nii soodne sihtkoht kui varem.

Euroopa Liidu statistikameti Eurostati andmetel olid tarbeelektroonika hinnad Soomes ja Rootsis eelmisel aastal enam-vähem võrdsel tasemel, Soomes vaid veidike kõrgemad. Eesti hinnad jäid siis vaid pisut Soome omadele alla.

Rõivaste ja jalatsite hinnaerinevused olid samast klassist - Rootsi ja Soome olid ühel tasemel, Eesti 15 protsenti odavam. Toidu hind Eestis oli Soomest oluliselt madalam.

Tallinnas elav soomlanna Lenina Rautonen rääkis Taloussanomatele, et Eestis pealinnast võib osta disaintooteid ja muid ainulaadseid asju. Riiete hinnad on tema sõnul Helsingist kallimad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles