Eesti eksport kasvab Rootsi tugeva majanduse toel

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti president Rootsis visiidil.
Eesti president Rootsis visiidil. Foto: SCANPIX

Eesti ekspordi jõudsat kasvu novembris toetas jätkuv väljaveo hüppeline suurenemine Rootsi, mille tulemusena on Rootsi tõusnud Eesti esimeseks ekspordipartneriks.


Eksport Rootsi kasvas aastaga 2,4 korda ning moodustas novembris viiendiku Eesti koguekspordist, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Eelmise aasta novembris jätkus statistikaameti andmetel kiire ekspordi aastakasv (48 protsenti), mille tulemusena jõudis väljaveo maht rekordtulemuseni, ulatudes 860 miljoni euroni.

Ka import näitas novembris aastases võrdluses endiselt kiiret kasvu (38 protsenti), mis tulenes eelkõige eksportkaupade valmistamiseks vajaliku toorme ja pooltoodete sisseveo suurenemisest.

Kaubavahetuse bilansi puudujääk oli novembris 40,1 miljonit eurot ehk aastagusest peaaegu poole võrra väiksem, kuid eelmise kuuga võrreldes tõusis üle nelja korra. Defitsiiti suurendasid enam keemia- ja plasttooted ning kütused.

Oluliselt kiirenes novembris masinate ja seadmete ekspordi aastane kasvutempo, nende väljavedu oli 2,3 korda suurem kui aasta varem. Ligi viiekordne kasv oli sideseadmete ekspordis, mis moodustas enam kui kolmandiku kogu masinate ja seadmete väljaveost. Metallide ja metalltoode väljavedu oli aastatagusest 2/3 võrra suurem ning puidu ja puittoodete eksport kasvas peaaegu poole võrra.

Impordis toimusid novembris sarnased muutused ekspordiga. Masinaid ja seadmeid toodi sisse ligi kaks korda rohkem kui aasta tagasi ning metallide ja metalltoodete import kasvas poole võrra. Jätkus ka transpordivahendite sisseveo tugev kasv.

Detsembris võib prognooside kohaselt oodata kaubavahetuse mahtude suurenemist. Eesti Konjunktuuriinstituudi poolt detsembris küsitletud tööstusettevõtetest ootas eksporttellimuste suurenemist veerand, samas kui novembris oli kasvu oodanud viiendik. Pooled küsitletud ettevõtetest teatasid detsembris tellimuste jäämisest tavalisele tasemele, ülejäänud aga olid veel endiselt pessimistlikud.

Euroopa Komisjoni poolt avaldatud Eesti majandususaldusindeks näitas detsembris taas tõusu, paranes ka kogu Euroopa Liidu ja euroala majandususaldusindeks. Kõrgem majandususaldus on ELis Saksamaal ja Rootsis, mis on ka Eesti ühed olulisemad kaubanduspartnerid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles