Hinnad tõusid märtsis, suurim mõju oli transpordil

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Go Bus bussid Rakvere bussijaamas.
Go Bus bussid Rakvere bussijaamas. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Tarbijahinnaindeksi muutus oli tänavu märtsis võrreldes veebruariga 0,8 protsenti ja võrreldes eelmise aasta märtsiga -0,2 protsenti, teatas statistikaamet.

Kaubad olid 2015. aasta märtsiga võrreldes 0,3 protsenti ja teenused 0,1 protsenti odavamad. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta märtsiga võrreldes langenud 3,0 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad tõusnud 0,7 protsenti.

2015. aasta märtsiga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim mootorikütuse odavnemine 11,6 protsenti, sealjuures odavnes bensiin 10,7 protsenti ja diislikütus 13,5 protsenti. Suuremat mõju indeksile avaldasid veel 11 protsenti odavnenud soojusenergia ja 6 protsenti kallinenud alkohoolsed joogid. Eelmise aasta märtsiga võrreldes on kütteõli kallinenud 26 protsenti ja torugaas odavnenud 26 protsenti.

Veebruariga võrreldes oli märtsis tarbijahinnaindeksi suurimaks mõjutajaks jällegi transport, mis andis kogutõusust üle kolmandiku. Sealjuures kallines mootorikütus 2,9 protsenti ning märtsiks ostetud lennukipiletid olid 21 protsenti kallimad.

Peaaegu sama suur mõju indeksile oli toidu ja mittealkohoolsete jookide 1,2 protsendisel kallinemisel, millest omakorda üle kolmandiku andis köögivilja 4,5 protsendine hinnatõus.

Viimati oli tarbijahinnaindeksi kuumuutus 0,8 protsendist kõrgem 2012. aasta märtsis, mil see oli 1,0 protsenti. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles