Parts: elektribörs põhjustas toetuste kärpe

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts.
Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts. Foto: Peeter Langovits.

Elektribörsi avanemise järel enam kui poole kallimaiks läinud elektrihind andis lisasissetuleku tootjaile, see on üks põhjusi, miks majandusministeerium tahab kärpida taastuvenergia toetust.

Majandusminister Juhan Parts, miks on vaja toetusi kärpida?

Kõige tähtsam on tarbija kaitsmine. Arenenud turumajanduses ei saa olla avalike toetuste abil arendatud ärivaldkonda, kus tarbija maksab läbipaistmatult ja liiga palju, võrrelduna normaalse majandustegevusega selles sektoris. Tarbijakaitse tähendab mõistlikumat elektrihinda.

Kui me ei korrigeeri taastuvenergia toetusi, siis see diskrediteerib kogu taastuvenergia. See ei ole ainult Eesti probleem, et toetusskeemid on ülemäära paljulubavad. Mõne taastuvenergia projekti tootlus on sedavõrd suur, et jääb arusaamatuks, miks tarbija peab sinna peale maksma.

Tähtis on inflatsioon. Toetuste kärpimine lubab elektrihinda vähendada, järelikult luba astuda vastu ka praegu käivale hinnarallile. See on üks samm, mida saame selle vastu astuda.

Eelnõus pakutud variant ei diskrimineeri kuidagi tehtud investeeringuid ega lükka eemale ka tulevasi investeeringuid, kui vaatame tehtud investeeringute tegelike majandustulemusi. Hirmujuttudel mida sel teemal on levitatud, ei ole minu arvates alust.

Eelnõu on ettepanek, üks võiamlik skeem. Asjast huvitatud ettevõtted ja poliitilised osapooled saavad esitada oma seisukohad. Ma olen, et seda ei hakata materdama mingite siltidega. Eelnõu on põhjalikult ette valmistatud, kaalumisel olid erinevad variandid.

Üks vastuargument, mis kindlasti päevakord tuleb, on õigustatud ootuse printsiip. Ettevõtjad ütlevad, et meile lubatud toetusskeemi muutmine, on meie petmine. Mis te selle peale kostate?

Seaduses on lubatud kuni 12 aastat maksta toetust. Üks asi on toetusskeem, aga teine asi selle eesmärk. Oluline muudatus on ka elektrituru avamine, mis muutis kõikidele ettevõtetele keskkonda. Selles mõttes selle skeemi korrigeerimine on hädavajalik. Majandusministeeriumi juristid ütlevad, et eelnõu ei riku õigustatud ootuse printsiipi.

Kas Toompeal on hääled koos?

Valitsuskabinet on teinud põhimõttelise otsuse, et sellega tuleb tegeleda. IRLi fraktsioonile olen seda tutvustanud, see on olemas ka Reformierakonna inimestel. Ma ei oska kommenteerida Keskerakonna, sotside ja teise seisukohti. Kindlasti tuleb sellega tööd teha ja riigikogus seda selgitada.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles