Eksperdid: Eestis on varimajanduse osakaal 29,9%

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnakassa täitub plaanipäraselt.
Tallinna linnakassa täitub plaanipäraselt. Foto: Peeter Langovits

Linzi ülikooli professori Friedrich Schneideri ja Dresdeni Tehnikaülikooli majandusteadlase doktor Andreas Bühni hinnangul on varimajanduse osakaal Eestis tänavu 29,9 protsenti sisemajanduse kogutoodangust (SKT).

Lätis on see 32 protsenti ja Leedus 32,4 protsenti, rääkisid Schneider ja Bühn eile Riias Läti rahandusministeeriumi korraldatud diskussioonil «Varimajandus majanduskriisi tingimustes», vahendas ERRi uudisteportaal.

Kõige suurem on varimajanduse maht Euroopas Türgis, Horvaatias, Rumeenias ja Bulgaarias, viiendal kohal on Läti. Madalaim on varimajanduse osakaal Šveitsis - 8,3 protsenti SKT-st.

Ekspertide arvates on reas Euroopa riikides varimajanduse arengu peamisteks põhjusteks tööturu jäikus ja maksude suur osakaal.

Üheks poliitiliseks meetmeks, mis aitab varimajandusega võidelda, on töömahukate teenuste eest makstud käibemaksu tagastamine, mis aitab kaasa selle sfääri arengule.

Teistes majandusvaldkondades, kus on organiseeritud kuritegevuse risk, aitaks karistuste karmistamine ja selliste kuritegude suurem avastamisprotsent.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles