Eesti Energia plaanib Jordaania projektis osalust veelgi vähendada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia põhivõrgu alajaam Kadaka teel. Pilt on illustratiivne.
Eesti Energia põhivõrgu alajaam Kadaka teel. Pilt on illustratiivne. Foto: Mihke Maripuu / PM

Riigile kuuluv energiakontsern Eesti Energia plaanib oma Jordaania projektis osalust veelgi vähendada, kuid osalusest täielikult loobuda ei plaani.

«Eesti Energia osalus on täna Jordaania projektettevõttes 65 protsenti ning enne ehituse alustamist on plaanis osalust projektis vähendada, kaasates strateegilisi investoreid. Projektist täielikust väljumisest ei ole aga põhjust rääkida,» ütles ettevõtte pressiesindaja Eliis Vennik BNS-ile.

Eesti Energia investeeringute fookus on Venniku sõnul kodumaistel arendustel, põlevkivitööstuse efektiivsemaks ja säästlikumaks muutmisel. «Välisprojektide puhul oleme arendaja rollis, ekspordime oma põlevkivialast kompetentsi,» märkis Vennik.

Eesti Energia nõukogu esimees Erkki Raasuke ütles reedel, et ettevõttel on täna äärmiselt piiratud võimalused, et välisprojekte kvaliteetselt teha.

«Täna on selge see, et meil on äärmiselt limiteeritud lainepikkus, et kvaliteetselt neid asju väljas teha. Need samad investeeringud, mis kodus tehakse, hoiavad ettevõtte äärmiselt pinges,» sõnas Raasuke.

Ta lisas, et Eesti Energia varasemate investeeringute saba on endisjagu üksjagu kõrgem kui vaba rahavoog, mida ettevõte toodab. «Me oleme siiamaani võlga täis, kas me peaks veel minema juurde investeerima välisprojektidesse. Ma arvan, et majanduslik reaalsus vastab ise sellele küsimusele,» märkis Raasuke.

Möödunud aasta lõpus sõlmis emaettevõtte kaudu osaliselt Eesti Energiale kuuluv Attarat Power Company (APCO) Jordaania valitsusega 30-aastase elektri ostu-müügi lepingu ning muud projektilepingud 554-megavatise põlevkivielektrijaama rajamiseks. Jordaania valitsuse garanteeritud lepingu kohaselt ostab Jordaania riiklik elektrifirma National Power Electric Company (NEPCO) kogu põlevkivielektrijaamas toodetud elektri. Leping kehtib 30 aastat ning NEPCO-l on õigus lepingut pikendada 14 aasta võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles