Riigikontroll nõuab selgitusi Estonian Airi tehingu kohta

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Riigikontroll saatis juuni keskel rahandusministeeriumile järelepärimise ASi Estonian Air aktsiakapitali suurendamise kava kohta, nõudes selgitusi tehingu asjaolude kohta.


Riigikontroll viitab rahandusminister Jürgen Ligile saadetud kirjas valitsuse 3. juuni istungile, mil valitsus otsustas anda majandus- ja kommunikatsiooniministrile volituse suurendada riigi osalust ASis Estonian Air. Selle korralduse kohaselt suurendab riik ettevõtte aktsiakapitali 170 miljoni krooni võrra, ülekursiga 141,1 miljonit krooni.

Aktsiakapitali tõstmine läheb riigile maksma 280 miljonit krooni, mis tasutakse rahandusministeeriumi 2010. aasta finantseerimistehingute realt. See tähendab, et raha võetakse riigikassas olevast vabast rahast.
Riigikontrollis tekitas Estonian Airi aktsiakapitali suurendamise tehing mitmeid küsimusi, millele oodatakse nüüd nii rahandusminister Jürgen Ligi kui ka majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi vastuseid.

Näiteks soovib riigikontroll teada, kas valitsus kavatseb küsida Estonian Airi aktsiakapitali suurendamiseks luba ka riigikogult ning kui seda ei tehta, siis millisel põhjusel. Samuti soovitakse teada, kas lennufirma aktsiakapitali suurendamine kooskõlastatakse Euroopa Komisjoniga võimaliku riigiabi küsimuses.

Riigikontrolli tulemusauditi osakonna peakontrolör Tarmo Olgo selgitas, et kõnealune järelepärimine saadeti ministeeriumidele selleks, et täpsustada teatavaid tehinguga seotud asjaolusid. Tema sõnul tahab riigikontroll anda Estonian Airi tehingule kindlasti ka oma hinnangu ning soovitakse tagada, et kõik toimuks vastavalt kehtivatele protseduurireeglitele ja seadustele.

Praegu riigikontroll oma seisukohti Estonian Airi tehingu osas ei kommenteeri. «Ootame kõigepealt ära ministeeriumide vastused. Siis kujundame kirjaliku arvamuse, mis toimub arvatavasti augustis või septembris,» märkis Olgo.

Ministeeriumidelt ootas riigikontroll kõnealusel teemal tagasisidet eilseks, 28. juuniks. Olgo sõnul polnud eile pärastlõunaks ministeeriumide vastused veel temani jõudnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles