Jüri Mõisa osalusega firma sai süüdistuse maksupettuses

Liina Valdre
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksupettuse maht ulatus üle kolme miljoni euro.
Maksupettuse maht ulatus üle kolme miljoni euro. Foto: Margus Ansu / Postimees

Põhja ringkonnaprokuratuur esitas ühele ettevõttele ja 12 inimesele süüdistuse maksukuritegudes, mille tulemusena jäeti riigile tasumata üle kolme miljoni euro makse.

Süüdistuse kohaselt esitas Jüri Mõisa kütuse- ja õlifirma OÜ Letofin Trading perioodil september 2010 kuni aprill 2011 maksu- ja tolliametile käibedeklaratsioonides valeandmeid, mille tulemusel jäi maksudena laekumata  kokku ligi 3,1 miljonit eurot, teatas Põhja ringkonnaprokuratuur.

Süüdistuse järgi kasutas Letofin Trading oma raamatupidamises tasumisele kuuluva käibemaksu vähendamiseks fiktiivseid arveid, mis näitasid rapsiõli, sojaõli ja päevalilleõli ostmist Eesti ettevõtetelt. Tegelikult aga soetas Letofin Trading taimseid õlisid hoopis Šveitsi ja Leedu ettevõtetelt, mis hankisid omakorda kaupu Läti, Ukraina ja Soome firmadelt.

Eesti äriühingute kasutamise eesmärk oli süüdistuse põhjal varjata taimsete õlide tegelikku päritolu ja võimaldada OÜ-l Letofin Trading ebaseaduslikult omandada sisendkäibemaksu mahaarvamise õigus ning vähendada seeläbi osaühingu maksukohustust.

Prokuratuur on esitanud OÜ-le Letofin Trading ning selle juhatuse liikmetele Leonidile  ja Sanderile süüdistuse suure ulatusega maksukelmuses ja maksude maksmisest kõrvalehoidmises.

Maksukuritegudele kaasaaitamises süüdistatakse kümmet inimest. Nende hulgas on uurimisandmeil fiktiivseid tehinguid vormistanud ettevõtete juhatuse liikmed Konstantin, Harry, Andrei H. ja Igor, nende alluvad Toomas, Andrei M.  ja Viktoria  ning kaastööline German, samuti OÜ-s Letofin Trading töötanud Jevgeni ja Juri.  

Harju maakohus on prokuratuuri taotlusel võimaliku konfiskeerimise tagamiseks arestinud rohkem kui 770 000 euro väärtuses OÜ Letofin Trading varasid.

Kriminaalasja kohtueelse uurimise viis läbi maksu- ja tolliameti uurimisosakond ja menetlust juhtis Põhja ringkonnaprokuratuur.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles