Turud muutuvad närviliseks

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile New Yorgi börsil.
Eile New Yorgi börsil. Foto: SPENCER PLATT/AFP

USA seadusandjate kemplemine eelarve ja võlalae suhtes on muutunud aktsiaturud närviliseks kukutades olulisemad aktsiaindeksid enam kui kuu madalaimale tasemele.

Investorid peavad ohtlikumaks just õigeaegsele (enne 17. oktoobrit) kokkuleppele mittejõudmist just võlalae suurendamise suhtes ning Ühendriikide osaline võimetus võlgu maksta.

«Asi on täiel määral võlalaes,» ütles ajalehele The Wall Street Journal varahaldusfirma Prudential Financial turgude strateeg Quincy Krosby.

Maailma enimjälgitav aktsiaindeks, Dow Jonesi tööstuskeskmine langes eile 1,1 protsenti 14 776,53 punktini. Viimati oli indeks nii madal 27. augustil.

Hinnalanguse eesotsas olid eelkõige aktsiad, mis on viimasel ajal korralikult tõusnud – tehnoloogiasektor. Näiteks elektriautode tootja Tesla Motors kaotas 4,56 protsenti oma väärtusest. Sellele vaatamata on aktsia sel aastal kerkinud 416 protsenti.

Suure kukkumise tegid internetiaktsiad eesotsas Facebooki ja Yahooga. Facebooki aktsia hind kukkus 6,7 protsenti 47,14 dollarini. Yahoo aktsia kukkus 3,5 protsenti 32,93 dollarini. Facebook on aasta algusest kallinenud 77 ning Yahoo aktsia 62 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles