Citigroupil läks abiraha tagasimaksmisega kiireks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Citigroup Center New York Citys
Citigroup Center New York Citys Foto: AFP / Scanpix

Citigroup jookseb ajaga võidu, üritades veenda USA võimuesindajaid, et nood lubaksid pangal 20 miljardit dollarit abiraha tagasi maksta.


Pangandustegelased ja seadusandjad väidavad, et kui see neil järgmise 10 päeva jooksul ei õnnestu, tuleb oodata rohkem kui kuu aega.

Citigroup, kes 34 protsendi osas ise valitsusele kuulub, üritab võimaluse akent meeleheitlikult ära kasutada, et end võlausaldaja ahelatest vabastada.

Samal ajal teenis Kuveidi riiklik investeerimisfond, kes finantskriisi keeristes Citigroupis 5-protsendise osaluse võrra eelisaktsiaid ostis, nende pealt 1,1 miljardit dollarid kasumit, müües kogu paketi 4,1 miljardi dollari eest.

Aktsiad vähem kui kaks aastat peale ostu maha müües teenis Kuveidi riigifond seega oma investeeringult 37 protsenti tulu.

Seda, kui väga Citigroupil oleks vaja oma abiraha tagasi maksta, rõhutab ka Bank of America möödunudnädalane üllatusteadaanne, et nad oma 45-miljardilise abipaketi tagasimaksmiseks 19,3 miljardit dollarid kokku said.
Seega on suurtest pankadest vaid Citigroup ja Wells Fargo veel olukorras, kus neile riigiabi tingimustest lähtuvalt rakenduvad ranged piirangud nii töötasude kui finantsoperatsioonide osas.

Lähedalseisvate allikate sõnul on Citigroupi olukord selline, et kui neil ei õnnestu kapitali kokku saada ja abiraha tuleva nädala keskpaigaks tagasi maksta, tuleb neil üsna kindlasti oodata vähemalt seni, kuni nad jaanuari keskel oma aastaaruande on esitanud.

Juristide sõnul oleks tehniliselt võimalik kapital ka kvartali lõpus, enne aruande esitamist kokku koguda, kuid avalikustamis-reeglid teeksid selle siiski väga keerukaks, eriti nii komplitseeritud ülesehitusega ja geograafiliselt harali paikneva ettevõtte puhul nagu Citigroup.

Citigroupi juhid on teinud Washingtonis väsimatult lobitööd, et saada luba raha tagasi maksta, väites, et pangal on sularahavarusid üle 240 miljardi dollari ning finantstulemused lähevad järjest paremaks. Samas raskendab Citigroupi olukorda USA valitsuse osalus.
Asjasse pühendatud isikute sõnul on valitsus valmis oma osaluse - vähemalt osaliselt - ka ära müüma, et aidata Citigroupil kapital kokku saada, kuid seda ei saavat teha nii kiiresti, eriti kuna võimuesindajad ei ole panga olukorra stabiilsuses veel lõplikult veendunud.

Citigroup keeldus küsimust kommenteerimast, kuid lähedalseisvate allikate sõnul tuleb tõenäoliselt oodata jaanuari lõpuni, kui nad aktsiapakkumist 14. või 15. septembril alustada ei saa.

See, kuidas Bank of America ühe päevaga ning eelmise päeva sulgemishinnast veidi odavamalt 19,3 miljardid dollarit kokku sai - mis oli rohkem, kui sihiks seatud 18,8 miljardit - veenis igatahes paljusid investoreid, et pangad on võimelised end kiiresti jalule ajama, eriti kui nad valitsuse piirangutest vabanevad.

Copyright The Financial Times Limited 2009. 



Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles