Helkurit ostes tuleb olla tähelepanelik

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõuetele mittevastavad helkurid.
Nõuetele mittevastavad helkurid. Foto: Tarbijakaitseamet

Tarbijakaitseamet soovitab enne helkuri ostmist veenduda, et tegu on turvalise helkuriga.


Hiljuti Selveri ja Bauhofi kauplustest müügilt leitud ohtlike helkurite puhul polnud võimalik otseselt pakendi järgi ebakvaliteetset toodet tuvastada, helkimisomaduste puudulikkus selgus alles hiljem laboris testimisel.

Tarbijakaitseameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juhataja Hanna Turetski selgitas, et peegeldusomadusi kodus testida ei saa. Küll aga on mitmeid märke, mille järgi võiks helkurit pigem kvaliteetseks pidada.

Kaubandusvõrgus müüdavad, samuti ka tasuta jagatavate helkurite märgistusel peab olema tootenimetus, tootja, CE- märgis ning viide standardile EN 13356: 2001. Samuti peab olema eestikeelne kasutusjuhend.

Turetski sõnul puudus konkreetsete helkurite puhul pakendilt vaid kasutusjuhend - teksti asemel oli välja toodud pilt.

Kuna tarbijakaitseamet valib testimisele tooteid pimeostuga, siis nende helkurite puhul tekkis kahtlus, kuna paki hind, mis sisaldas kahte helkurvõtmehoidjat, oli liiga madal.

Helkurit ostes võiks tähele panna ka päritolumaad.

Tarbijakaitseameti esindaja sõnul on näiteks kõikide Soome tootjate testitud helkurid olnud korrektsed.
«Absoluutset turuolukorda me kirjeldada ei saa. Me ei võta kõiki tooteid, mis on müügil,» lisas Turetski selgituseks.

«Visuaalselt võiks seda öelda, et mida heledam helkur on, seda rohkem võiks nõuetele vastata. Suured tekstid ja kirjad võtavad peegeldusomadust vähemaks ning päris valged ja kollakasrohelised toonid võiksid olla paremad,» rääkis ta.

Veel pani Hanna Turetski ettevõtete juhtidele südamele, et kuna ka neil on võimalik müüdavate toodete nõuetelevastavust kontrollida, siis peaksid ettevõtjad mõtlema, mida ja milleks nad müüvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles