Euroopa Komisjon panustab Põhjamaade tööjõuturu mudelile

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Euroopa Komisjon peab tööhõive säilitamiseks parimaks Põhjamaade praktikat, kus inimesi on kerge lahti lasta ja värvata, kuid ka töötutele on tagatud senise elustandardi-vääriline sissetulek ja palju võimalusi ümberõppeks.

Lõuna-Euroopas säilitatakse töökohti sellega, et inimesi on keeruline lahti lasta ning sama kehtib Prantsusmaal ja Saksamaal, kus peale selle on töötutele määratud ka suured abirahad. Iirimaal ja Suurbritannias on inimeste värbamine ja lahtilaskmine lihtne, ent abirahad sõltuvad staažist, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Põhjamaade mudelit jäljendas esialgu ka Eesti uus töölepinguseadus.

Eestile on Euroopa Komisjon ette heitnud, et meie aktiivsed tööturu meetmed ei ole kuigi tulemuslikud - need on eelkõige koolitused, praktikad, nõustamised, mida rahastab Euroopa sotsiaalfond.

Sotsiaalfondi rakendamise kava lepiti Eestis kokku 2007. aastal, kui töötuid oli kolm korda vähem ja pigem mitte hea hariduse või kogemusega inimeste seas, mistõttu on viimastele täna vähem spetsiaalseid meetmeid. Sotsiaalministeerium lubab sellekohaste meetmete paranemist järgmisel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles