Dijsselbloem tahab investorite koormamisest teha tüüplahenduse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeroen Dijsselbloem.
Jeroen Dijsselbloem. Foto: SCANPIX

Raskustes pankade väljapäästmisel tuleks vastutuskoorem lükata maksumaksjatelt investoritele, ütles eurotsooni rahandusministrite uus juht Jeroen Dijsselbloem esmaspäeval ajalehes Financial Times ilmunud usutluses.

Hollandi rahandusministri Dijsselbloemi sõnul tuleks pankade omanikud ja investorid panna vastutama, hoidudes esimese hooga maksuraha või "mõne muu avaliku instrumendi" kasutamisest.

«Ei ole õige võtta risk finantssektorilt ja panna see avalikkuse õlgadele,» ütles Dijsselbloem pärast Küprose pangandust läbiraputavas päästeplaanis kokkuleppimist.

«Kui meie eesmärgiks on terve, kindel finantssektor, on ainus viis öelda: vaadake, kusagil riski võttes peate neid seal kandma, ja kui te ei suuda seda teha, siis ei peaks te [riski] võtma,» märkis Dijsselbloem.

Intervjuu ilmumise järel läksid rahaturud langusse, kuid pärast Euroopa börside sulgumist tegi Dijsselbloem uue avalduse, mille kohaselt on «Küpros eriline juht erakordsete väljakutsetega.»

«Makromajanduslikud kohandamisprogrammid on juhtumipõhised ja mingeid mudeleid ega malle ei kasutata,» seisis avalduses.

Küpros leppis esmaspäeval varahommikul rahvusvaheliste laenuandjatega kokku 10 miljardi euro suuruses päästepaketis, lubades vastutasuks kärpida oma pangandust.

Küprose suuruselt teine pank Laiki (Popular Bankis) restruktureeritakse heaks ja halvaks pangaks ning selle rohkem kui 100 000 euro suurustele hoiustele kehtestatakse lõiv. Laiki hea osa liidetakse riigi suurima panga, Küprose Pangaga (Bank of Cyprus), mille üle 100 000 euro ulatuvaid hoiuseid samuti maksustatakse.

Dijsselbloemi sõnul saadakse nii veel 4,2 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles