Ansip naiste-meeste palgalõhest: pole selge, miks see meil nii suur on

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip
Peaminister Andrus Ansip Foto: Raigo Pajula

Peaminister Andrus Ansip ütles riigikogus naiste-meeste palgalõhet puudutavale arupärimisele vastates, et pole täpselt selge, miks on see Eestis võrreldes teiste Euroopa riikidega nii kõrge.

Eestis on naiste ja meeste palgaerinevus 27,7 protsenti ja see on suurim palgalõhe Euroopas. Näiteks Sloveenias erineb meeste ja naiste palk vaid 0,7 protsenti.

«Millest selline vahe tuleb, ei oska paraku mitte keegi adekvaatselt seletada. Soolise palgalõhe teema on igal pool suhteliselt vähe uuritud. Näiteks arvatakse, et sooline palgalõhe on väiksem neis riikides, kus naiste hõivatus on väiksem ja suurem seal, kus naiste osakaal tööhõives on suurem. Kui naiste tööhõive on madal, siis töötavad väga kõrget kvalifikatsiooni ja palka saavad naised ja seetõttu on palgalõhe väiksem,» rääkis Ansip. «Sloveenias on olnud aasta, kus sooline palgalõhe on olnud -0,6 protsenti ehk naised on teeninud rohkem kui mehed.»

Eestis erineb palgalõhe ka erinevate elualade lõikes märgatavalt: kõige suurem on see finants- ja kindlustustegevuses, lausa 37,5 protsenti. Ka mäetööstuses on vahe 32,3 protsenti. Kõige väiksem on see veonduses ja laonduses - 5,6 protsenti. «Mul on väga raske mõista, miks hulgikaubanduses on palgalõhe suur, aga veonduses ja laonduses väike,» ütles Ansip. «Ei ole häid lahendusi ega selgeid põhjusi, miks ühes riigis on palgalõhe märgatavalt suurem kui teises riigis. Selleks, et meil siin Eestis probleemi lahendada, tuleb kõige pealt selle olemus tuvastada, siis on võimalik ka kohane ravi leida. Peaksime ära käima Sloveenias, et teada saada, mis on nende olematu palgalõhe põhjus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles