Üheksa levinud juhtimismüüti, mis tõele ei vasta

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dirigent.
Dirigent. Foto: SCANPIX

Igal ajajärgul on oma juhtimismüüdid. Tuhandeid aastaid tagasi usuti, et juhtimisvõime on jumalatel. Paar sajandit kirjeldas Šoti kirjanik Thomas Carlyle juhte kui inimesi, kellel on erivolitused ja eriline koht ühiskonnas.

Juhtimiskonsultant Brian Evje kirjutab Inc.com`is juhtimismüütidest, mida me kõik oleme kuulnud ja mis tegelikult tõele ei vasta. 

Ma olen juht, sest ma olen seda olnud juba varem. Kogemused on väärtuslikud küll, kuid ainult siis, kui nendest on õpitud. Iga ettevõte, meeskond ja situatsioon on erinev. Väga paljud juhid on paraku takerdunud oma eelnevatesse kogemustesse ja toimivad sisuliselt autopiloodil.

Ma olen nii tähtis ja mul on nii palju teha, et ma pean tihti tegema paljusid asju korraga. Sinu peamine ülesanne juhina on võimaldada teistel asju teha. Juhtimine eeldab, et sa oled täielikult «kohal», kuid liiga paljud juhid lasevad end häirida kõikvõimalikest segajatest.

Mul pole aega oma juhivõimete arendamiseks. See on huvitav arvamine. Millega sa siis veel tegeled, kui sul selleks aega pole?

Liidriks sünnitakse, mitte ei õpita. Kuigi kõik inimesed ei oma juhiomadusi, on juhtimine siiski käsitletav õpitavana. Nii arvavad raamatu «The Leadership Challenge» autorid Jim Kouzes ja Barry Posner.

Minu inimesed räägivad mulle kogu tõe, mis organisatsioonis toimub. Võib-olla räägivadki. Siiski oleks naiivne loota, et nad toovad tõe sinuni kergesti, teevad seda pidevalt ning eelarvamustevabalt. Pigem on nii, et pead neid pidevalt sellele julgustama.

Juht peab olema väsimatu ja alati kohal. Kui juht tunneb pidevat vajadust kõik ise ära teha, siis on järelikult jäetud liiga vähe ruumi eksimiseks. Mõnikord tasub hoopis ise samm tagasi astuda ja jätta teistele ruumi asja ära tegemiseks.

Mina asutasin ettevõtte ja sellepärast on mul õigus seda juhtida. Kui sa oled ettevõtte asutaja, siis võid sa vaid öelda, et «ma olin alguses siin». Ülejäänud oldud ajal aga pead sa tõestama oma vajalikkust ettevõttele. Ettevõtte asutajad peavad asetama firma vajadused kõrgemale oma isiklikest soovidest, huvidest ja vajadustest. Mõnikord on selleks vaja teadlikku jõupingutust.

Ma pean määrima oma käed ja olema eeskujuks. See on tõsi – nii kaua kui tegeled õigete tegevustega. Sageli aga paneb see uskumus juhte tegelema tegevustega, mis otseselt neid ei puuduta ja keskenduma probleemidele, mille lahendamise võiks vabalt jätta teistele.

Juhid on kartmatud. Nonsenss! Hirm on loomulik ja vajalik ning seda ei ole võimalik kõrvaldada. Nagu on öelnud kirjanik David Whyte: hirm tuleb kindlaks määrata nii, et me ei oleks pimestatud kui oleme silmitsi tundmatuga. Meil ei pea oma hirmudest üle olema, vaid teadma, mida kardame.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles