Elektriauto laadimine muutub tarbijale kättesaadavamaks

PM Majandus
Copy
VOOLu elektriautode laadimislahendus.
VOOLu elektriautode laadimislahendus. Foto: Vool

Aastaks 2030 prognoositakse Eesti teedele kuni 80 000 elektriautot, kuid see ei saa võimalikuks ilma seda võimaldava ja toetava taristuta ega tehnoloogia arenguta.

Nüüd sõlmisid Alexela ja elektriautode laadimise lahendust pakkuv ettevõte VOOL koostöölepingu. VOOL on seni keskendunud peamiselt majapidamistele ja Alexela arendab avalikku laadimisvõrku, millel juba on üle Eesti ligikaudu 600 laadimisotsikut.

VOOLu tegevjuhi Juhan Härmi sõnul on nende eesmärk võimaldada efektiivselt ära kasutada juba olemasolevat võrguühendust. Just olemasoleva taristu võimekuse efektiivne kasutamine teeb VOOLu eriliseks. «Ma juhtisin kümme aastat elektriettevõtet ja nägin sageli, kuidas võrku kasutatakse ebaefektiivselt. Kuigi ühendusel võimsust veel jagus, siis tahtsid kliendid ampreid juurde osta, sest korgid lõid välja. VOOLuga pakumegi kogu kolmefaasilise elektriühenduse efektiivset kasutamist,» ütles Härm.

Alexela e-mobiilsuse valdkonna juht Kristjan Suurorg leiab, et elektrisõidukite leviku võimaldamiseks ja keskkonnasäästlikkuse eesmärkide täitmiseks tuleb olla nutikas. «Kui tarka tehnoloogia arengut ei ole, siis ei ole võimalik ka rohe-eesmärke saavutada,» ütles ta.

Suurorg lisas, et edaspidi, kui Alexela pakub klientidele elektriauto laadimist, siis pakutakse esmajoones VOOLu laadijat. Koos asutakse pakkuma «võtmed kätte» elektriauto laadimise lahendust nii era- kui äriklientidele. Hotellid ja teised ärikliendid saavad teha oma laadimispunkti avalikuks, samuti saavad Alexela ja VOOL vahetada kogemusi, et laadimise tehnoloogia saaks kiiremini areneda.

Koostööga investeerib Alexela VOOLu 300 000 eurot.

VOOL keskendub elektriautode laadijate, tarvikute ja tarkvara arendamisele ning valmistub nende masstootmiseks. VOOLu lahendus ühildub kõikide elektriautode brändide, teiste laadijate kui ka tarkvaradega. VOOL tegutseb Baltikumi ja Põhjamaade turul ning nende tiimis on üle 30 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles