ANALÜÜS Lusikaga antud, kulbiga võetud: valitsus muudab elu Eestis hoobilt kallimaks (5)

Liina Laks
, ajakirjanik
Copy
Tulumaksureform küll suurendab sissetulekuid, ent uute ja tõusvate maksude tõttu kasvavad väljaminekud ikkagi veel rohkem.
Tulumaksureform küll suurendab sissetulekuid, ent uute ja tõusvate maksude tõttu kasvavad väljaminekud ikkagi veel rohkem. Foto: Marko Saarm/Sakala

Eesti inimesi tabas tänavu ja ootab ka tuleval aastal ees hulk maksutõuse. Valitsus väidab, et tulumaksureform jätab inimestele rohkem raha kätte, tegelikult aga õgib maksukoormuse kasvuga kaasnev elukalliduse tõus selle võidu ära.

Üks enim vaieldud maksumuudatus, mille valitsus ellu viia soovib, on niinimetatud tulumaksureform. Sellega tõstetakse tulumaksumäär 20 protsendilt 22 protsendile. Reformi teine osa on 700-eurone tulumaksuvabastus kõikidele palkadele.

See muudatus paneb kulme kergitama, kuna üksikisikul on sellest võita vähe, riigil kaotada aga palju. 700-eurone tulumaksuvabastus lööb rahandusministeeriumi enda arvutuste järgi riigieelarvesse poole miljardi euro suuruse augu ja seda igal aastal. See on umbes sama palju kui planeeritud kaitsekulutused (300 miljonit) ja automaks (ca 236 miljonit) kokku.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles