Maksutulu laekus 9 kuuga 76 protsenti plaanitust

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod
Eurod Foto: SCANPIX

Septembris laekus maksu- ja tolliameti andmetel riigieelarvesse makse 407,8 miljonit eurot, üheksa kuu kokkuvõttes on eelarvest täidetud 76,1 protsenti aastaks plaanitust. Võrreldes eelmise aasta septembriga on makse kogutud 8,9 protsenti enam. 

Maksutulu on aasta jooksul laekunud 11,2 protsenti rohkem kui mullu sama ajaga. Riigieelarvega võrreldes on esimese üheksa kuuga laekunud makse üle ootuste, põhjuseks eelkõige käibemaksu ja juriidilise isiku tulumaksu hea laekumine. Käibemaksu laekumist mõjutas augustis ja septembris tagastuste väike maht, mis võib järgmistel kuudel suureneda. Juriidilise isiku tulumaksu suuremat laekumist on mõjutanud eelmise aasta kiire majanduskasv ning positiivne hinnang majandusseisule, mis on pannud erasektorit enam dividende välja võtma.

Sotsiaalmaksu laekus septembris 150,1 miljonit eurot, üheksa kuuga on täidetud 75,2 protsenti eelarves kavandatust. Eelmise aasta septembriga võrreldes kasvas laekumine 7,3 protsenti. Augustis oli palga väljamaksete kasv 9,1 protsenti ning seda vedas jätkuvalt ehitussektor. Väljamakse saajate kasv kokku moodustas 1,4 protsenti, kuid ehituses oli see aastases võrdluses 5,9 protsenti.

Füüsilise isiku tulumaksu laekus septembris 26,6 miljonit eurot, üheksa kuuga on eelarvest täidetud 64,6 protsenti. Septembris laekus füüsilise isiku tulumaksu 15,1 protsenti rohkem kui aasta varem. Kohalikele omavalitsustele laekus septembris füüsilise isiku tulumaksu 51,2 miljonit eurot ehk 7,3 protsenti enam kui eelmise aasta samal perioodil.

Juriidilise isiku tulumaksu laekus septembris 15,9 miljonit eurot, eelarves planeeritust on täidetud 86,3 protsenti. Võrreldes eelmise aasta septembriga kasvas laekumine 52,8 protsenti. Kasv tuli eelkõige erasektori väljamakstud dividendidelt tasutud tulumaksust.

Käibemaksu laekus septembris 142,5 miljonit eurot ja eelarves kavandatust on täidetud 78,7 protsenti. Laekumise tase on jätkuvalt kõrge ning võrreldes eelmise aasta septembriga kogunes käibemaksu 8,9 protsenti rohkem. Sektorite lõikes näitasid kiiremaid käivete kasve ehitussektor, hulgimüük ning toiduainete müük. Olulise languse on läbi teinud mootorsõidukite müügi käibe kasv – kui esimese seitsme kuu keskmine kasv võrreldes eelmise aastaga oli 13,5 protsenti kuus, siis augusti kasv oli vaid 0,5 protsenti.

Aktsiise laekus septembris 68,7 miljonit eurot, üheksa kuuga on eelarvest täidetud 74,5 protsenti. Võrreldes eelmise aasta septembriga laekus aktsiise 3,9 protsenti rohkem, üheksa kuu kokkuvõttes on laekumine kasvanud 7,9 protsenti.

Alkoholiaktsiisi laekus septembris 17,2 miljonit eurot ning üheksa kuuga on eelarvest täidetud 76 protsenti. Võrreldes eelmise aasta septembriga kasvas laekumine 12 protsenti. Suurima panuse andis alkoholiaktsiisi laekumise kasvu kange alkohol, mille deklareeritud kogused kasvasid augustis võrreldes eelmise aastaga 8,8 protsenti. Õlut deklareeriti samal ajal 1,4 protsenti enam kui eelmisel aastal.

Tubakaaktsiisi laekus septembris 15,4 miljonit eurot ning aasta kokkuvõttes on eelarves planeeritust laekunud 70,4 protsenti. Eelmise aasta septembriga võrreldes vähenes deklareeritud sigarettide kogus 4 protsenti, kaheksa kuu kokkvõttes on sigarette deklareeritud siiski 5,2 protsenti enam kui eelmisel aastal. Laekumine on üheksa kuu kokkuvõttes kasvanud 9,3 protsenti.

Kütuseaktsiisi laekus septembris 33,8 miljonit eurot, mida on 0,3 protsenti vähem kui möödunud aasta samas perioodis. Võrreldes eelarve ootustega on kütuseaktsiisi seni laekunud rohkem ning üheksa kuuga on eelarvest täidetud 75,5 protsenti. Jätkuvalt on languses bensiini deklareeritud kogused, mis langesid augustis võrreldes eelmise aastaga 7,1 protsenti, kaheksa kuu kokkuvõttes on bensiini kogused vähenenud 3,6 protsenti. Aasta alguses toimunud erimärgistatud kütuste reformi tõttu ei ole diislikütuse ja erimärgistatud kütuse kogused eraldi võetuna võrreldavad eelmise aastaga. Nende kogused kokku vähenesid augustis 1,1 protsenti võrreldes eelmise aasta sama perioodiga, kuid kaheksa kuu kokkuvõttes on deklareeritud kogused siiski 7,9 protsendi võrra suurenenud.

Ettemaksukonto muutus suurendas septembris laekunud maksusummasid 17,6 miljoni euro võrra 425,4 miljoni euroni. Ettemaksukonto positiivne muutus viitab, et septembris tehti uusi ettemakseid rohkem kui varasemaid ettemakseid ära kasutati.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles