Euroopa Keskpank hakkab riikide võlakirju ostma

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpanga president Mario Draghi.
Euroopa Keskpanga president Mario Draghi. Foto: SCANPIX

Euroopa Keskpanga nõukogu otsustas luua uue programmi eurotsooni kuuluvate riikide võlakirjade ostmiseks.

Euroopa Keskpanga president Mario Draghi kinnitas pressikonverentsil, et uuel programmil on kindlad reeglid, mille piires võlakirju ostetakse.

Keskpank hakkab võlakirju ostma järelturult. Euroopa aluslepingute kohaselt ei saa keskpank valitsusi rahastada, mistõttu esmaemissioonidest võlakirjade ostmine läheks selle reegliga vastuollu.

Selleks, et keskpank võlakirju ostaks, peab riik olema sõlminud kas praeguse Euroopa Finantsstabiilsuse Fondi (EFSF) või edaspidi Euroopa Stabiilsusmehhanismiga (ESM) ennetava programmilepingu. Selles lepingus sätestatakse erinevad tingimused eelarvepoliitika osas.

Keskpanga võlakirjade ostmisel oleks soovituslik ka Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) osalemine nende võlakirjade ostmisel.

Programmi raames ostab Euroopa Keskpank võlakirju, mille lunastamistähtaeg on kuni kolm aastat. Koguselise limiite võlakirjade ostmisel keskpangal ei ole.

Mario Draghi tõdes pressikonverentsil, et võlakirjade ostmise otsuse vastu oli üks keskpanga nõukogu liige. Varem on programmi teravalt kritiseerinud Saksamaa keskpanga Bundesbanki president Jens Weidmann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles