Enefit Outotec Technology hindab Maroko põlevkivi

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maroko on Eestile osakaalult olulisim kaubanduspartner Põhja-Aafrikas.
Maroko on Eestile osakaalult olulisim kaubanduspartner Põhja-Aafrikas. Foto: SCANPIX

Eesti Energia ja insenerifirma Outotec ühisettevõte Enefit Outotec Technology sõlmis koostöölepingu energiakontserniga San Leon Energy eeluuringuteks Marokos, Tarfaya põlevkivimaardlas.

Koostöölepingu eesmärgiks on hinnata Enefit tehnoloogia sobilikkust Tarfaya maardla põlevkivile, teatas Eesti Energia.

Enefit Outotec Technology teostab uuringud ja testid ning hiljem võib müüa Marokosse õlitehase Enefit280.

San Leon Energy kavandab Marokosse põlevkivist elektri ja õlitootmist Tarfaya põlevkivimaardlas, milles leiduvas põlevkivis on hinnanguliselt 500 miljonit barrelit põlevkiviõli.

«Põlevkivist vedelkütuste tootmisel on maailmas suur arengupotentsiaal, sest see pakub alternatiivi toornaftale. Meil on efektiivne tehnoloogia. Koostöölepe on tunnustus Eesti inseneride arendustööle,» ütles EOT tegevjuht Alo Kelder.

Enefit Outotec Technology emafirma Eesti Energia alustas oma esimese uue põlvkonna tehnoloogiat kasutava Enefit280 õlitehase kuumkäivitusega Auveres juuli lõpus. Esimene põlevkiviõli uuest tehasest peaks tulema septembris.

Eesti Energia ja Outotec asutasid ühisettevõtte Enefit Outotec Technology 2009. aastal. Ühisettevõtte peamiseks tegevusalaks on põlevkiviõli tootmise tehnoloogia Enefit arendamine ja müük. Eesti Energiale kuulub ühisettevõttest 60 protsenti, Outotecile 40 protsenti osalusest.

Eesti Energia on Maroko põlevkivivarusid analüüsinud ka varem. 2010. aastal uuriti põlevkivi Aghbala ja Errachidia maardlates. Kuna antud piirkondades analüüsitud kivimi kvaliteet ei olnud piisavalt hea, et selle töötlemine olnuks majanduslikult mõttekas, siis projekt lõpetati.

San Leon Energy on Londoni börsil noteeritud rahvusvaheline energiakontsern, mis arendab elektri-, õli- ja gaasitootmist Põhja-Aafrikas ja Euroopas, sealhulgas põlevkivist elektri ja vedelkütuste tootmist Marokos.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles