Ministeerium: maksutulu on laekunud üle ootuste

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: SCANPIX

Juulis laekus maksu- ja tolliameti andmetel riigieelarvesse makse 461,9 miljonit eurot, mida on mullu sama ajaga võrreldes 11,2 protsenti rohkem. Rahandusministeerium teatel on riigieelarvega võrreldes seitsme kuuga laekunud makse üle ootuste, põhjuseks eelkõige käibemaksu ja juriidilise isiku tulumaksu hea laekumine.

Seitsme kuu kokkuvõttes on eelarvest täidetud 58,2 protsenti aastaks plaanitust.

Sotsiaalmaksu laekus juulis 183,5 miljonit eurot, seitsme kuuga on täidetud 58,9 protsenti eelarves kavandatust. Eelmise aasta juuliga võrreldes kasvas laekumine 7,2 protsenti. Juunis oli palga väljamaksete kasv 6,8 protsenti ning seda vedas jätkuvalt ehitussektor. Väljamakse saajate kasv kokku moodustas 1,8 protsenti, kuid ehituses oli see aastases võrdluses ligi 7 protsenti.

Füüsilise isiku tulumaksulaekus juulis 37,9 miljonit eurot, seitsme kuuga on eelarvest täidetud 42,1 protsenti. Juulis laekus juurdemääratud tulumaksu 5,3 miljonit eurot, mis on kaks miljonit enam kui eelmisel aastal. Kohalikele omavalitsustele laekus juulis füüsilise isiku tulumaksu 65,4 miljonit eurot ehk 7,9 protsenti enam kui eelmise aasta samal perioodil.

Juriidilise isiku tulumaksulaekus juulis 31 miljonit eurot, eelarves planeeritust on täidetud 71,1 protsenti. Võrreldes eelmise aasta juuliga kasvas laekumine 30,3 protsenti. Kasv tuli eelkõige erasektori väljamakstud dividendidelt tasutud tulumaksust.

Käibemaksulaekus juulis 135,4 miljonit eurot ja eelarves kavandatust on täidetud 58,8 protsenti. Laekumise tase on väga kõrge olnud kaks kuud järjest ning võrreldes eelmise aasta juuliga kogunes käibemaksu 13,2 protsenti rohkem. Sektorite lõikes näitasid kiiremaid käivete kasve ehitussektor ning mootorsõidukite ja mootorrataste hulgi- ja jaemüük.

Aktsiiselaekus juulis 69,2 miljonit eurot, seitsme kuuga on eelarvest täidetud 56,7 protsenti. Võrreldes eelmise aasta juuliga laekus aktsiise 15,2 protsenti rohkem, seitsme kuu kokkuvõttes on laekumine kasvanud 8 protsenti.

Alkoholiaktsiisilaekus juulis 19,9 miljonit eurot ning seitsme kuuga on eelarvest täidetud 58,3 protsenti. Laekumine kasvas võrreldes eelmise aasta juuliga 2,9 protsenti. Erinevalt juunist on juulis deklareeritud alkoholi kogused möödunud aastaga võrreldes veidi kahanenud (sh kange alkohol -1,5 ja õlle kogus -5,3 protsenti).

Tubakaaktsiisilaekus juulis 14,1 miljonit eurot ning aasta kokkuvõttes on eelarves planeeritust laekunud 51,9 protsenti. Eelmise aasta sama perioodiga võrreldes vähenes deklareeritud sigarettide kogus 13 protsenti, samas on seitsme kuu kokkvõttes laekumised kasvanud 9,2 protsenti. Sarnaselt alkoholile saab lõplike järeldusi aasta alguse aktsiisitõusu mõjudest teha aasta teises pooles.

Kütuseaktsiisilaekus juulis 33 miljonit eurot ning seitsme kuuga on eelarvest täidetud 57,6 protsenti. Eelmisel aastal deklareeritud kütuste koguste kõikumiste tõttu tuleb võrdluse saamiseks vaadata juuni ja juuli laekumisi koos, mis näitavad, et võrreldes eelmise aasta sama perioodiga on laekumine viimasel kahel kuul kasvanud 12,2 protsenti ja kogused 4,5 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles