Prantsusmaa nõuab kriisile kiirlahendust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president François Hollande
Prantsusmaa president François Hollande Foto: SCANPIX

Prantsusmaa pressib finantsstabiilsuse paketi peale, millega kontrollimatult kiirendav eurokriis «rajalt maha» võtta.

Pariis plaanib esitada 28. juunil algavale ELi tippkohtumisele meetmete paketi, mis seaks Euroopa Keskpanga (EKP) pankade ülevaatajaks ning volitaks Euroopa stabiilsusmehhanismi (ESM) otseselt panku rekapitaliseerima.

President François Hollande’i uus sotsialistlik valitsus on otsesõnu öelnud, et peab kiireid kriisimeetmeid oma peamiseks prioriteediks.

Saksamaa on aga pankade otsese rekapitaliseerimise vastu.

Berliini ametnikud üritavad tippkohtumise eel ärevust ja paanikat vaigistada, uskudes, et juba rakendatud meetmetest piisab.

Lähtuvalt läinud nädalal kokkulepitud Hispaania pankade päästeoperatsioonist kanaliseeritakse abiraha Euroopa finantsstabiilsuse fondist (EFSF) ja/või Euroopa stabiilsusmehhanismist (ESM) laenuasutustesse Hispaania riigi kaudu.

Turud reageerisid plaanile valuliselt, pannes pahaks riigivõla ja pangandusriskide kokkusegamist ja abipaketi tingimusi ümbritsevat segadust.

«Vaadake, milline oli reaktsioon Hispaania manöövrile,» ütles üks Prantsuse valitsusametnik. «Meil on vaja korralikke nakkuse talitsemise tööriistu.»

Pariisi esimene samm pangandusliidu suunas oleks, et EKP võtaks vastutuse süsteemselt riskantsete pankade eest, aidates vajadusel korraldada nende kinnipanekut.

EKP teeks sellistele pankadele stressitestid ning ESM käiks vajadusel välja rekapitaliseerimise raha.
Samas saaks ESM anda pankadele otselaenu vaid siis, kui selle juhatus soostuks ühehäälselt reegleid muutma – millest Berliin kuuldagi ei taha.

Prantsuse ametnikud väidavad juba pikemat aega, et ESMile tuleks anda panganduslitsents, et fond saaks laenu võtta ja tulejõudu tõsta.

See eeldaks muutusi ESMi leppes, mida mitmed liikmesriigid – Saksamaa nende hulgas – veel isegi ratifitseerinud pole.

Mainitud manöövrit üritas juba Nicolas Sarkozy valitsus, kuid põrkas vastu Saksa vetot.
Nüüd plaanib Pariis oma kaardi taas lauale lüüa.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles