ERR.ee: Eesti Panga teatel ei pehmendata eurole ülemineku tingimusi

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: Liis Treimann

Nii Eesti Pank kui ka rahandusministeerium kinnitavad, et mingit Maastrichti lepinguga paika pandud eurole ülemineku kriteeriumite pehmendamist päevakorras pole, kuigi lääne ajakirjanduses on vastavaid ettepanekuid tehtud.

Financial Times kirjutas, et Ida-Euroopa riikide võimalikult kiire üleminek eurole oleks kasulik ka Lääne-Euroopale. Kolumnist Wolfgang Münchau hoiatab, et majanduskrahh Ida-Euroopas võib sinna laenu andnud pankade kaudu tõmmata kaasa ka Lääne-Euroopa ning seepärast peaks vana Euroopa aitama kaasa uute liikmesriikide võimalikult kiirele eurole üleminekule ja ehk pehmendama jäika inflatsioonikriteeriumi, teatas ERR Uudised.

Eesti Panga asepresident Märten Ross selgitas «Aktuaalsele kaamerale», et euro kriteeriumid on kindlalt paigas, neid on korduvalt hinnatud ja testitud. «See on kindel süsteem, mille alusel euroala laieneb, selle süsteemi olemasolu toetab euro stabiilsust, nii et ei usu, et see teema oleks praegu aktuaalne,» ütles Ross.

Majandusteadlane Andres Arrak hoiatab, et erinevas arengufaasis ja erineva majandusstruktuuriga riikides ühtse rahapoliitika rakendamine on ülimalt keeruline juba praeguses euroalas.

Ehkki liitumiskriteeriumide lõdvendamine ilmselt kõne alla ei tule, võiks majandusminister Juhan Partsi arvates rõhuda sellele, et neid kriteeriume tõlgendataks pigem kandidaadi kasuks kui kahjuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles