Kreeka rahaliidust väljalangemine mõjutaks oluliselt ka suurriike

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka tolkneb eurotsooni sabas.
Kreeka tolkneb eurotsooni sabas. Foto: Urmas Nemvalts

Kuigi Kreeka sisemajanduse koguprodukt (SKP) moodustab maailmamajandusest ainult 0,4 protsenti, ei jätaks Kreeka rahaliidust pudenemine mõjutamata ka Hiina, Venemaa ja USA majandust, kirjutab Bloomberg News.

USA panga JP Morgan arvestuse kohaselt kahandaks Kreeka lahkumine rahaliidust eurotsooni SKPd ühe protsendi. See omakorda kahandaks ülejäänud maailma SKPd 0,7 protsenti, kuna eurotsoon on maailmale väga suur kaubanduspartner.

Nõudluse vähenemine Euroopas mõjutaks USA ekspordifirmasid, see omakorda mõjutaks panga hinnangul president Barack Obama tagasivalimisvõimalusi. «Mida ebakindlam on Euroopa, seda vähem šansse Obamal,» ütles California ülikooli professor Barry Eichengreen.

Mõjutamata ei jää ka Hiina majandus, kuna 20 protsenti Hiina ekspordist läheb Euroopa Liitu. Hiina suurim investeerimispank CICC ennustab, et riigi eksport väheneb tänavu 3,9 protsenti.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles