EL kehtestas Süüriale lukskaupade keelu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EL kehtestas Süüriale lukskaupade keelu.
EL kehtestas Süüriale lukskaupade keelu. Foto: SCANPIX

Euroopa Liit otsustas jätta Süüria presidendi Bashar al-Assadi ilma kalamarjast, tõuhobustest ja teistest lukskaupadest. Samal ajal tunnistas Briti välisminister William Hague, et režiimi survestamise vahendid on otsakorral.

Eile ELi välisministrite poolt Luksemburgis kokkulepitud luksasjade keeld kujutab endast kummalist käänakut bloki pingutustes suurendada survet Assadile – pärast seda, kui enam kui tosin varasemat sanktsioonide-raundi pole suutnud peatada valitsusevastaste protestijate kallal toimepandavat vägivalda.

ÜRO andmetel on üle aasta tagasi vallandunud protestide käigus tapetud juba enam kui 9000 süürlast. Väike relvastamata vaatlejate rühm on viibinud riigis nädal aega ning relvarahu on vägivalda mõnevõrra vähendanud, kuid seda täielikult peatada pole õnnestunud.

Diplomaadid ütlesid, et üritavad lähinädalatel täpsemalt paika panna, milliseid kaupu kavatsetakse lugeda «luksuslikeks».

Samal ajal viitasid mitmed neist kaupade nimekirjale, mille müük Põhja-Koreale ÜRO 2007. aasta sanktsioonide alusel ära keelati.

Lisaks kalamarjale ja puhtatõulistele hobustele on nimetatud nimekirjas ka «trühvlid ja nende valmistamise materjalid», kristallesemed, kõrgekvaliteetsed muusikainstrumendid ning piljardivarustus.

Euroopa Liidu välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja CatherineAshton ütles: «Me oleme kehtestanud Süüria režiimile täiendavad sanktsioonid, kuna tunneme sügavat muret sealse olukorra ja vägivalla jätkumise pärast, vaatamata relvarahule.»

Kuid Hague tunnistas pärast kohtumist reporteritele, et ELil on lõppemas asjad, mida ära keelata: «On tõsi, et mis sanktsioonidesse puutub, siis on enamik samme juba astutud.»

Blokk on juba kehtestanud tavapärased varade külmutamised ja reisikeelud enam kui 100 Süüria ametiisikule, samuti naftaembargo ning piirangud Süüria keskpangale. Märtsikuus lisas EL nimekirjale ka Assadi ema ja Britannias sündinud abikaasa Asma.

Hague’i sõnutsi ei ole luksasjade keeld «loomulikult finantsilises mõttes niivõrd tõsine samm, kui nafta importimise keeld Euroopa Liitu», kuid osutab siiski bloki otsusekindlusele panna Assad oma hoolimatuse ja brutaalsuse eest võimalikult kõrget hinda maksma.

Ühe ELi ametniku hinnangul oli luksasjade keeld otsekui loomulik järg hiljutistele esimese leedi suhtes rakendatud piirangutele, kelle armastus kallite kingade ja moeasjade vastu on teravaks kontrastiks kaasmaalaste kannatustele.

CopyrightThe Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles