Vältige kraanist sooja vee joomist: teadlased põhjendavad, miks! (1)

Sander Silm
, majandusajakirjanik
Uuendatud 28. märts 2024, 11:11
Copy
Teadlased soovitavad joogiks tarvitada ainult külma kraanivett.
Teadlased soovitavad joogiks tarvitada ainult külma kraanivett. Foto: EVE NAABER

Soome terviseamet viis 2020. aastal aasta läbi joogivee puhtuse uuringu, mille tulemusena soovitas naaberriigi amet mitte juua enam sooja kraanivett. Põhjus seisneb selles, et plasttorudes kasutatav epoksiidvaigu tõttu eraldub vee soojendamisel keemiline ühend bisfenool A, mis ohustab inimeste immuunsüsteemi. Kuid oht peitub ka tavalistes plasttorudes.

Kui aastaid tagasi kasutati vee- ja kanalisatsioonisüsteemides valdavalt raud- ja malmtorusid, on praeguseks need asendunud peaasjalikult plasttorudega. Kuid siin peitub ka kurja juur – kuna paljud torud on kaetud epoksiidvaiguga, siis eraldub vee soojustamisel veest kahjulik kemikaal, mida tuntakse bisfenool A nime all.

Bisfenool A kahjustab inimese immuun- ja närvisüsteemi ning selle lubatud ülemmäär on 2,5 mikrogrammi liitri kohta. Tegemist on keemilise ühendiga, mida kasutakse nii korduvalt kasutatavate joogipudelite ja toidukarpide kui epoksüvaikude tootmisel. Euroopa toiduohutusamet (EFSA) avaldas eelmisel aastal ohutushinnangu, mille järgi kujutab bisfenool A terviseohtu ning peamine terviseoht on mõju immuunsüsteemile. EFSA hinnangu aluseks on enam kui 800 teadusuuringut, mis on avaldatud peamiselt aastatel 2013−2018.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles