LUUBI ALL Elupuud toidupoes ehk Eestis aiandus muutuste keerises (1)

Ingrid Sembach-Hõbemägi
Copy
Maitse- ja lõhnataimede kasvatamisega tegeleva Tamme talu perenaine Heli Viedehof usub, et tulevik on kindlale turunišile spetsialiseerunud aiandustootjate päralt.
Maitse- ja lõhnataimede kasvatamisega tegeleva Tamme talu perenaine Heli Viedehof usub, et tulevik on kindlale turunišile spetsialiseerunud aiandustootjate päralt. Foto: Mailiis Ollino

Neli aastat tagasi algas märtsis mai. Koroonapandeemia ranged piirangud surusid inimesed küll kodudesse, kuid toidu- ning aiandus- ja ehituskauplused jäid avatuks ning välimüük oli lubatud. Pandeemia tõi kaasa ootamatu ostubuumi – inimesed asusid korrastama kodusid ja istutama aedu.

Aiandussektori käibed ületasid igasugused prognoosid ja lõid rekordeid. Aianditest ja taimemüüjatelt osteti ära iga viimne kui roheline lible – müügiks läksid isegi viljapuude aastased harunemata taimed, mis väljanägemiselt veel millegagi korralikku istikut ei meenutanud.

Nüüd on sellest ebaharilikust aastast vaid mälestus. «Igal aastal loodad, et läheb paremaks, kuid pärast koroonat tuli energiakriis, seejärel sõda,» võtab olukorra aiandusvaldkonnas kokku aiandustarvikute ja seemnete hulgimüüja Akone OÜ juht Lea Õisma. Hortese tegevjuht Kadri Ulla tõdeb, et aiandussektor tegutseb samas keskkonnas kui teised majandusharud. Valusalt tabas energiahindade tõus, sest kasvuhooned vajavad ju talvel kütmist. Samas muudab aiandussektori väljavaated ebakindlaks asjaolu, et seda saab teatud mõttes paigutada luksuskaupade kategooriasse, mida küll võib soetada, aga tingimata ei pea. «Meil on Euroopa madalaim tarbijakindlus. Kui inimesel tuleb valida toidu- või taimeostu vahel, siis ilma toiduta ju elada ei saa.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles