Minister Tiit Riisalo Araabia Ühendemiraatides: tulevane otselend on hea võimalus suhetele uue käigu andmiseks (1)

PM Majandus
Copy
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo (keskel) AÜE visiidil.
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo (keskel) AÜE visiidil. Foto: Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium

Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo on visiidil Araabia Ühendemiraatides (AÜE), et tugevdada kahe riigi majanduskoostööd ning anda uus käik kahe riigi vahelisele ärinõukogu tegevusele.

«Juba 12. oktoobrist alustavad FlyDubai otselennud Eesti ja Dubai vahel. See on hea võimalus Eesti ja Araabia Ühendemiraatide suhetele uue käigu andmiseks, sest otseliin võimaldab ka meie digilahenduste ja tehnoloogia ettevõtetel jõuda lihtsamini ka sealsele turule. Täiendavalt on siin abiks ärinõukogu, kes aitab vahendada kontakte,» sõnas minister Riisalo.

Minister kohtus tehisintellekti, digimajanduse ja kaugtöö valdkonna eest vastutava ministri Omar Sultan Al Olamaga, kellega arutati andmemajanduse ja tehisintellekti arenguid ja ühiseid väljakutseid uute tehnoloogiate kasutuselevõtus avalike teenuste pakkumisel.

Minister külastas Sharjah' rohemajanduse suurettevõtte BEEAH Groupi innovatsioonikeskust, kus arutati grupi tegevjuhi Khaled Issa Al Huraimeliga süvatehnoloogiate potentsiaali uue innovatsioonilaine käivitamiseks.

Kohtumisel majandusminister Abdulla bin Touq Al Marriga ja väliskaubanduse ministri Thani bin Ahmed Al Zeyoudiga arutati kahe riigi majanduskoostöö kasvatamist, edasisi ühiseid ettevõtmisi ja AÜE-Eesti ärinõukogu rolli uute võimaluste edendamisel. Potentsiaalsete koostöökohtadena toodi välja kiiresti arenevad valdkonnad, nagu andmemajandus, tehisintellekti ja meditsiini- ning ravimitehnoloogiad, sadamad ja laevaehitus ning nende väljakutsed merenduses rohelisele tehnoloogiale üleminekul.

Koostöö edendamine

Araabia Ühendemiraatide – Eesti Ärinõukogu loodi 2022. a kahepoolse majanduskoostöö edendamiseks, et tagada EXPO ajal loodud kontaktide, ärisuhete, partnerluse ja koostöö jätkumine. Eesti poolt on ärinõukogu kaasjuhiks ettevõtte GScan tegevjuht Marek Helm ja AÜE poolt Sharjah' emiraadi välisinvesteeringute ameti tegevjuht Mohamed Al Musharrakh.

Ärinõukoja eesmärk on kahepoolsete majandus-kaubandus- ja investeerimissuhete arendamine ja edendamine, soodustades koostööd kahe riigi ettevõtete vahel. Ärinõukojas on kokku enam kui 30 liiget ning peamiselt kuuluvad sinna infotehnoloogia, kaitsetööstuse, toiduainetööstuse, tehnoloogia ning hariduse valdkonna ettevõtted.

Eesti ja AÜE kaubavahetus moodustas 2023. aastal 97 miljonit eurot. Peamiselt eksporditi 2023. aastal telekommunikatsiooni-, arvuti- ja infoteenuseid, mille väärtus oli 35,5 miljonit eurot ning muud äriteenused väärtuses 21,8 miljonit eurot. Importi vedasid samuti telekommunikatsiooni-, arvuti- ja infoteenused (39,5 miljonit) ja muud äritegevused (25,7 miljonit).

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles