Võrklaev: Euroopa Liit ootab meiesuguselt riigilt korras rahandust (7)

PM Majandus
Copy
Mart Võrklaev.
Mart Võrklaev. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees / Scanpix

Euroopa Liidu rahandusministrid jõudsid kompromissile koroonaepideemiast saadik peatatud ja uuenduskuuri läbinud eelarvereeglite jõustamiseks 2024. aastast, teatab rahandusministeerium.

Eesti riigi 2024. aasta eelarve on üldises plaanis uute reeglitega kooskõlas, ent rahandusministri Mart Võrklaeva sõnul tuleb pingutada eelarvedefitsiidi vähendamise nimel.

«Ehkki Eesti võlakoormus on Euroopa väiksemaid ja tugevalt alla 60 protsendi, peame ka uuenevate reeglite kontekstis nägema vaeva, et riigirahandus oleks korras. Meiesuguselt riigilt oodatakse seda, et oleksime tublisti allapoole kolme protsendi defitsiidi taset,» sõnas läbirääkimistel osalenud rahandusminister.

«Eesti eelarvedefitsiit on järgmisel aastal 2,9 protsenti ja kahjuks näitavad prognoosid majandusolukorra halvenemist. Meie rihm on üsna pingul ja täiendavalt uuteks kuludeks enam ruumi pole,» selgitas Võrklaev. «Ideaalvariandis oleks pikk perspektiiv liikuda 1,5 protsendi defitsiidi taseme suunas, millest Euroopa Komisjon lähtub nö normaalsetel aegadel.»

Euroopa Liit paneb riikidele eesmärgid

Euroopa rahandusministrid leppisid eelarvereeglite uutes tingimustes kokku kolmapäeval. Nende alusel on näiteks kõrgema riskiga riikide puhul tulemas selged eelarve puudujäägi ja võla vähendamise miinimumeesmärgid. Samuti võimaldavad uued tingimused paindlikkust investeeringute tegemisel ja reformide läbiviimisel. «Meie jaoks on oluline, et eelarvepoliitika hindamisel võetakse arvesse ka riikide kaitsekulude kasv,» lisas minister.

Rahandusministrite tasandil saavutatud kokkulepe on aluseks läbirääkimisteks Euroopa Parlamendiga, kes eeldatavasti kinnitab oma seisukohad jaanuari keskel.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles