Analüüs Saudide tootmiskärpe pikendus survestab nafta hinda

BNS
Copy
Nafta puurtornid. Pilt on illustratiivne.
Nafta puurtornid. Pilt on illustratiivne. Foto: AGUSTIN MARCARIAN

Circle K Eesti mootorikütuste hinnastamisjuhi Indrek Sassi sõnul on nädala jooksul maailmaturu nafta hinda tõstnud Saudi Araabia ootamatu otsus pikendada tootmismahtude kärbet aasta lõpuni.

«Nädala jooksul on maailmaturu toornafta hinnad liikunud vahemikus 86–91 dollarit barreli kohta. Selle nädala äkiline hinnatõus oli tingitud Saudi Araabia teatest pikendada tootmiskärbet aasta lõpuni. Analüütikud küll ootasid tootmiskärpe pikendamist, ent eeldus oli, et kärbet pikendatakse ühe kuu jagu,» selgitas Sassi pressiteates.

Ta täpsustas, et võrreldes tänavuse aprilliga, mil Saudi Araabia tootmismaht oli 10,5 miljonit barrelit päevas, hoitakse uue otsuse kohaselt tootmismahtu ligikaudu 9 miljoni barreli juures päevas. «Viimati olid Saudi Araabia tootmismahud nii madalal tasemel COVID-19 pandeemia ajal, mil kehtisid ulatuslikud liikumispiirangud,» nentis Sassi.

Lisaks teatas ka Venemaa ekspordimahu vähendamisest kuni aasta lõpuni. «Need teated toornafta pakkumise vähendamise kohta tekitavad suure tõenäosusega olukorra, kus globaalsed naftavarud hakkavad lähiajal langema ning surve hindadele suureneb käesoleva aasta jooksul veelgi,» märkis ta.

Hinnastamisjuht tõi välja, et USA toornafta laovarud on viimase pooleteise kuu jooksul juba langenud 35 miljoni barreli võrra. «Samas on septembris ja oktoobris USA rafneerimistehaste hooldusperiood, mistõttu võib oodata mõningast toornafta laovarude taastumist,» prognoosis Sassi.

Maailmaturu toornafta hinnale avaldab negatiivset mõju aga majanduses toimuv, näiteks on Hiina majandusnäitajad ja sealse kinnisvarasektori kriis tekitanud analüütikutes ebakindlust.

Hinda hoiab madalamal tasemel ka Iraani nafta ekspordi kasv. «Iraan, kes on veelgu tugevamate USA sanktsioonide all kui Venemaa, eksportis augustis valdavalt Hiinasse ligikaudu 2,1 miljonit barrelit toornaftat päevas,» märkis Sassi tuues välja, et käesoleva aasta esimeses kvartalis oli Iraani ekspordimaht ligikaudu 1,23 miljonit barrelit päevas.

Nii prognoosib näiteks EIA (Energy Information Agency), et OPEC riikide nafta tootmine kasvab 2024. aastal keskmiselt 0,6 miljonit barrelit päevas. Sassi tõi välja, et kasv tuleneb eelkõige kõrgematest kvootidest Araabia Ühendemiraatidele ning Iraani ja Venezuela kasvavast tootmismahust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles