SEB: USA juhib võitlust inflatsiooni vastu

BNS
Copy
USA Föderaalreservi hoone Washingtonis.
USA Föderaalreservi hoone Washingtonis. Foto: Jonathan Ernst

SEB kapitaliturgude maakleri Erik Lauri sõnul on intressimäärade tõstmine vaikselt jõudmas majandusse ning inflatsioon on alanemas mõlemal pool ookeani, sealjuures juhib võitlust inflatsiooni vastu USA.

«Küll aga ei tasu keskpankurite tööd ülehinnata, sest inflatsiooni alanemine tähendab endiselt hindade kerkimist ehk olukord pole läinud mitte paremaks vaid vähem halvaks,» möönis Laur SEB värskes kommentaaris.

Kapitaliturgude maakler toob välja, et ehkki nii USA kui ka Euroopa on rekordilises tempos majandust jahutanud, siis oma 2-protsendilisele mandaadile on USA tunduvalt lähedamal.

«2022. aasta juunis kerkisid sealsed hinnad aastases võrdluses 9,1 protsenti, mis on pea viimase nelja kümnendi rekord. Sellelt tasemelt on kõvasti alla tuldud ning möödunud kuu oli USA-s inflatsioon 3,2 protsenti. Euroalas nähti rekordilist inflatsiooni möödunud aasta oktoobris, kui aastases võrdluses kasvasid siinsed hinnad 10,6 protsenti. Juunis oli inflatsioon 5,3 protsenti, ehk poole võrra madalam üheksa kuu tagusest tipust,» kirjeldas Laur.

Turu hindadest lähtuvalt on tema sõnul USA Föderaalreserv intressimäärade kergitamisega lõpule jõudnud. «Kõrgete intresside keskkonnas tuleb elada aga veel mitu kuud, sest hetkehindade juures peetakse esimest intresside langetamist tõenäoliseks alles 2024 aasta esimese kvartali lõpus,» nentis maakler.

Laur tõdes sealjuures, et euroala kõrgema inflatsiooniga nii kergelt ei pääse. «Turg on sisse hinnastanud +17,6 baaspunktise intresside kergitamise ning hetkehindade kohaselt on oodata intressimäärade alanemist alles järgmise aasta juulis,» möönis SEB kapitaliturgude maakler.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles