Investorid teenisid hästi Ukraina valitsuse võlakirjadega

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Ukraina võlakirjadel on viimasel ajal hästi läinud
Ukraina võlakirjadel on viimasel ajal hästi läinud Foto: Www.imago-images.de/Scanpix

Vaid kahe kuuga on Ukraina valituse võlakirjadega investorid teeninud 50 protsenti.

Ukraina valitsuse võlakirjad on järsult kallinenud, kuna investorid on aina optimistlikumad selle suhtes, kui palju nad võiksid saada kunagi võlgade restruktureerimise järel sõdivalt riigilt raha kätte.

Ukraina võlakirjad kukkusid kõvasti Venemaa täieulatusliku invasiooni järel 2022. aasta veebruaris. Võlahinnad kukkusid edasi, kui välismaised kreeditorid otsustasid külmutada 20 miljardi dollari väärtuses võlakirjade intressimaksed.

Kuid juuni algusest on võlakirjad kallinenud enam kui 50 protsenti, millega on tänavu üleilmsel võlakirjade turul Ukraina parima tootlusega paberite seas. Põhjuseks on pidev välisabi saatmine Ukrainale, mis on kasvatanud valuutareserve. Lisaks on Ukraina majanduse väljavaated muutunud kohutavatest vähem hirmutavateks, kirjutab FT.

«Investorid nuputavad, et kui lõpuks tuleb võlakirjade restruktureerimine, siis mis tasemel see toimub,» ütles William Blairi arenevate turgude portfellihaldur Daniel Wood. «Investorid suhtuvad igasse uudisesse hästi, olgu selleks majanduskasv, valuutareservide suurenemine või kokkulepe IMFiga.»

Kui juuni algul maksti USA dollarites 2025. aasta septembris lõppevate Ukraina valitsuse võlapaberite eest 20 senti dollarilise nominaali kohta, siis nüüd makstakse juba 31 senti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles