Arengumaad ründavad Maailmapanga juhi tooli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ngozi Okonjo-Iweala.
Ngozi Okonjo-Iweala. Foto: SCANPIX

USA on intensiivse surve all määrata Maailmapanga juhi kohale kaalukas kandidaat, kuna arengumaad on esitanud kaks väga arvestatavat tegijat. Tähtaeg on homme.

Arengumaad seavad üles Nigeeria rahandusministri Ngozi Okonjo-Iweala ja endise Colombia rahandusministri José Antonio Ocampo.

Alates Maailmapanga asutamisest aastal 1944 on seda alati juhtinud keegi USAst, kuid arengumaad rõhuvad selle peale, et konkurss peaks toimuma teenete ja saavutuste alusel.

Madala kaliibriga isikut üles seades võib USA kaotada legitiimsuse, kui arengumaade kandidaatide kvalifikatsioon on kõrge.

«Kandidatuurid on enam kui sümboolsed,» ütles Ocampo Financial Timesile. «Nad on tunnistuseks sellest, et arengumaad võivad seada üles head ja usutavad kandidaadid – võib-olla sama head või paremad, kui USA kandidaadid.»

Eeltatavasti seab oma kandidaadi enne homset tähtaega üles ka USA.

Peamised valikud on endine rahandusminister Lawrence Summers ning USA suursaadik ÜROs Susan Rice.

Summersil on majandusinimesena tugev reputatsioon, kuid ka vastaseid nii kodus kui võõrsil.

Mõned väiksemad arengumaad on seadnud üles Columbia ülikooli juures tegutseva Maa Instituudi direktori Jeffrey Sachsi.

Kontrastiks lahingule Rahvusvahelise Valuutafondi juhiameti pärast, kui keegi tegelikult mööda maailma tuuritanud Prantsuse rahandusministri Christine Lagarde’i võidus ei kahelnud, on arengumaad nüüd organiseerunud võitlemaks Maailmapanga juhi koha nimel.

«Meie, tärkavad turud ja arengumaad, oleme ühiselt pingutanud, et teha kindlaks oma kõige kvalifitseeritumad ja kompetentsemad kandidaadid,» ütles Amar Bhattacharya, G24 büroo juht Washingtonis. G24 on suurimate arengumaade majanduslik katusorganisatsioon. Aktiivselt on kandidaatide aruteludes osalenud ka BRICS (Brasiilia, Venemaa, India, Hiina ja Lõuna-Aafrika).

Okonjo-Iweala on varem teeninud Maailmapanga juhatuses, praegu on tal käsil teine ametiaeg Nigeeria rahandusministrina. «Tähelepanuväärne on see, et kuigi ta esitati kandidaatiks, siis ise ta seda taotlenud ei ole,» ütles üks allikas Nigeeria valitsusest. «Samas on tema kandidatuuri ümber palju entusiasmi. See on arengumaade kampaania.»

Okonjo-Iwealat toetavad Lõuna-Aafrika ja mitmed Aafrika riigid.

Washingtonis asuva Petersoni rahvusvahelise majanduse instituudi vanemteadur Arvind Subramanian ütles, et Okonjo-Iweala on sellele kohale üks parimaid kandidaate. «Tal on palju praktilisi arengukogemusi suurtes juhtimis- ja korruptsiooniküsimustes,» ütles ta.

Homseks võib kerkida veel kolmaski arengumaade kandidaat. Kõige suurem test seisneb aga selles, kas kõik arengumaad suudavad koonduda ühe kandidaadi ümber, kui USA on oma nime esitanud.

«Kõik suuremad rahvusvahelised institutsionid korraldavad avatud konkursse: ÜRO, WTO, OECD. IMF ja Maailmapank on selles suhtes väga anomaalsed nähud,» ütles Ocampo. «Me oleme ühinenud kampaaniaga lootuses, et seekord läheb teisiti.»

Kui homme osutub kanditaate olevat neli, selgitab Maailmapanga juhatus neist välja kolm, kellega käivituvad intervjuud. Maailmapanga juhatusse kuulub 25 direktorit, kes esindavad kõiki maailma riike hõlmavaid valimisringkondi.

Tegelik hääleõigus on seotud panka makstud kapitali kogusega. USA ja Euroopa kontrollivad kahepeale umbes pooli Maailmapanga direktorite häältest.

Copyright The Financial Times Limited 2012

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles