Euroopa kõrgeimad kütusehinnad on Eesti naaberriikides (1)

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Terminali tankla. Pilt on illustratiivne.
Terminali tankla. Pilt on illustratiivne. Foto: Margus Ansu / Tartu Postimees / Scanpix

Euroopa Komisjoni avaldatud statistikast selgub, et Euroopa kalleim mootoribensiin on müügil Soomes ja kõige kõrgema hinnaga diislikütus Rootsis, kirjutab Soome rahvusringhäälingu Yle uudisteportaal.

Soomes maksab 95 bensiin 1,94 eurot liiter. Kallite bensiini hindadega järgnevad Taani ja Prantsusmaa. Eesti on 9. kohal, meil maksab bensiini liiter 1,698 eurot.

Kalleim diislikütus on Rootsis, kus liiter maksab 1,86 eurot. Soome on teisel kohal (1,83 eurot liiter). Eesti on edetabelis kümnes, diislikütus maksab 1,498 eurot liiter.

«See on mõneti üllatav. Soome on varemgi esikolmikus olnud, aga tavaliselt mitte liidripositsioonil,» ütles Soome autoteabe keskuse transpordiekspert Hanna Kalenoja.

Euroopa kõrgeim aktsiis

Kalenoja sõnul mõjutavad kütusehindu mitmed tegurid, sealhulgas palgatase ja ostujõud. Soomes on tema hinnangul kõrge kütusehinna peamine põhjus riigimaksud. Bensiini ja diislikütuse maksustamisel on kaks komponenti – aktsiis ja käibemaks.

«Praegu on meil kogu Euroopa kõrgeim bensiiniaktsiisi tase ja see põhjustab kõrgeid kütusehindu. Energiakriisi ajal muutsid paljud riigid kütusemakse, et parandada tarbijate ostujõudu ja vähendada transpordikulusid. Näiteks Rootsis langetati fossiilkütuste aktsiisi,» selgitas Kalenoja.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles