Šveitsis on kinni peetud miljardeid Vene riigi raha

Copy
Vene rublad.
Vene rublad. Foto: Tairo Lutter / Postimees / Scanpix

Šveitsis on kinni peetud ühtekokku 7,4 miljardi frangi (7,5 miljardi euro) väärtuses Vene keskpanga reserve ja varasid, teatas kolmapäeval riigi majandusministeerium.

Vene keskpanga varade ja reservide haldusega seotud tehingud on keelatud olnud alates märtsist 2022, kuu pärast Venemaa kallaletungi Ukrainale ja täiemahulise sõja alustamist, märkis ministeerium avalduses.

Šveitsi valitsust teavitati riigis hoitavate Vene keskpanga varade ja reservide kohta kolmapäeval, pärast märtsis jõustunud uusi aruandlusreegleid, öeldi avalduses.

Majandusministeerium rõhutas, et «liikumatuks tehtud varasid tuleks eristada vahenditest ja varadest, mis on Šveitsis külmutatud».

Šveits on külmutanud seni umbes 7,5 miljardi frangi väärtuses Vene varasid, mis kuuluvad sanktsioneeritud isikutele, ettevõtetele või üksustele või on nende kontrollitud, seisis avalduses.

Šveits ühines Vene-vastaste sanktsioonidega

Tavapäraselt neutraalne Šveits otsustas neli päeva pärast Venemaa kallaletungi Ukrainale 24. veebruaril 2022 joonduda Euroopa Liidu Moskva-vastaste sanktsioonide taha.

Ministeerium märkis, et Euroopa Liidus käivad arutelud selle üle, kas Vene keskpanga varasid tuleks investeerida ja saadud tulu kasutada Ukraina tagasi ülesehitamiseks.

«Šveits jälgib neid arutelusid tähelepanelikult,» teas ministeeriumi esindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles