Suur konflikt fantoomliitujate likvideerimisel (6)

Mikk Salu
, ajakirjanik
Copy
Tuuleenergia park.
Tuuleenergia park. Foto: Mihkel Maripuu

Presidendi laual ootab allkirjastamist elektrituruseaduse muutmise eelnõu. Hulk Eesti ärimehi ootab samal ajal, et president lükkaks seaduse tagasi. «Loodame, et president seda välja ei kuuluta,» sõnab näiteks energiafirma Evecon juht Karl Kull.

Kõnealune seadus tegeleb paljude teemadega, aga kõige konfliktsem neist on nn fantoomliitujate küsimus. Pressiteates reklaamiti seadust järgmiselt: kiirendab taastuvenergia arendamist ja eemaldab võrgust fantoomliitujad. Kristen Michal (RE) viitas riigikogus neile kui «sonidega tüüpidele», kes meie ühist ressurssi kinni hoiavad.

Fantoomidest hakati rääkima eelmisel aastal. Avalikkuse ees on tekkinud pilt meestest, kes nobedate näppude voorus suutsid elektrivõrguga liitumistaotlused sisse anda, broneerida võrgumahu ja nüüd ei tee midagi. Pikutavad oma mahu otsas või üritavad sellega spekuleerida. Nii hoitakse tagasi tõeliste tegijate tulemist, ei lasta neid võrgule ligi (sest maht on täis) ja takistatakse taastuvenergia arengut. Umbes selline pilt.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles